Willem Greve en Frank Schuttert schitteren in Rolex Grand Prix Spruce Meadows

Willem Greve en Frank Schuttert schitteren in Rolex Grand Prix Spruce Meadows

In Spruce Meadows draait het vandaag allemaal om de Rolex Grand Slam, de CSIO Spruce Meadows Masters. De twaalf beste combinaties kwamen terug voor een tweede ronde van deze 1.70m hoge Grand Prix. Met maar liefst 3.000.000 prijzenpot de zwaarst gedoteerde Grand Prix ter wereld. Uiteindelijk wist Beezie Madden met Darry Lou de winst te grijpen.


QUICK RESULTS
1. Beezie Madden - Darry Lou
2. Rowan Willis - Blue Movie
2. Max Kuhner - Chardonnay 79


Er staat in de eerste ronde een behoorlijk pittig parcours op de deelnemers te wachten, wat zich al snel bewijst in de fouten en tijdsovertredingen die gemaakt worden. Een korte lijn van het water naar een dubbel met twee stijlsprongen, die vaak getoucheerd worden of naar beneden rollen en een Rolex driesprong met daarbij de triplebar als insprong, een stijl in het midden en dan nog een brede oxer als uitsprong. 

De beste twaalf combinaties kwamen terug in de tweede ronde. Acht combinaties startten deze tweede omloop met een nul op het scorebord. Willem Greve startte zijn tweede ronde met een nulscore. Op de rug van Zypria S (Canturo) voegde Greve er 10 punten bij wat zijn totaal op een score an 10 bracht.

De Oostenrijker Max Kuhner wist snel de koppositie te grijpen met een totaal van vijf punten met Chardonnay 79 (Clarimo ASK) onder het zadel. Het duo klokte in de tweede ronde af in 66,78 seconden. Echter wist de Australische springruiter, Rowan Willis die tijd meteen te verbeteren.

Willis hield het op vier punten met Blue Movie (Chacco-Blue). Frank Schuttert startte met een foutloze eerste ronde en waagde zijn poging met Queensland E (Quickfire de Ferann). Het paar strandde uiteindelijk met twaalf punten.  Kort nadien wist Beezie Madden met haar KWPN'er, Darry Lou (Tangelo vd Zuuthoeve) de eerste dubbel foutloze ronde te presteren, thans kampte de Amerikaanse wel met de tijd. Met één tijdsfout in totaal greep ze de leiding met enkel Eric Lamaze nog te gaan. De Canadees wist echter niet beter te doen en loodste zijn fine Lady 5 naar de vijfde plaats.

De Nederlandse ruiters in super conditie tijdens de eerste omloop.

Het is Doron Kuipers die de schimmel Charley die voor de Nederlandse combinaties het spits afbijten. Zij kwamen echter in de problemen op de driesprong waarbij Charley te groot insprong op de triple. Het kwam daardoor niet uit naar het b element van de sprong waardoor er een weigering ontstond. Kuipers reed de sprong opnieuw aan maar zag het daarna balken regenen omdat het tweetal hun ritme niet meer terug leek te vinden. Hij nam daarop het besluit zijn paard te sparen en op te geven. 

Willem Greve en Zypria zijn misschien wel de kanshebbers voor de Olympische Spelen. Dat de combinatie in bloedvorm is werd ook hier bewezen met een prachtronde die het publiek kippenvel gaf en liet applaudiseren en juichen. Zij komen als tweede combinatie van de rubriek foutloos met de vuist hoog in de lucht over de finish. 

Bij Kevin Jochems en Cristello 2 leek op het laatst de vermoeidheid wat toe te slaan. Het tweetal kwam aan de finish met een totaal van 12 strafpunten en zullen we dus niet terug gaan zien voor de tweede ronde. 

Frank Schuttert rekende vandaag op Queenland en dat bleek een geweldige keuze. Met de Quickfire de Ferann nakomeling noteerde hij de razendsnelle tijd van 89.84 seconden waarin hij ook nog eens foutloos bleef. Dit bracht hem naar de top van het klassement in de eerste ronde. 


F. Derek Leung