Is rhino-uitbraak het gevolg van een verzwakt vaccinatie-beleid?

Is rhino-uitbraak het gevolg van een verzwakt vaccinatie-beleid?

Over de rhino-uitbraak is de laatste dagen al veel inkt gevloeid.  Dr Frank Gasthuys, verbonden aan de universiteit van Gent, stelt zich luidop de vraag of een verzwakt vaccinatiebeleid misschien aan de basis van de rhino-opstoot ligt. 


Een paard dat aan een internationale wedstrijd deelneemt, moet niet ingeënt zijn tegen rhino. Enkel de inenting tegen influenza is volgens de FEI regels verplicht. De website van de FEI meldt het volgende over de inenting tegen rhino: "Paarden kunnen ook andere vaccins nodig hebben om zich te beschermen tegen besmettelijke paardenziekten die in hun omgeving kunnen voorkomen, zoals het paardenherpesvirus en het West-Nijlvirus. Sommige paarden kunnen ook het GnRH-vaccin krijgen. Deze vaccins moeten ook in het paspoort van het paard worden genoteerd". Een vaccinatie kan dus gegeven worden, maar is niet verplicht om deel te mogen nemen aan internationale events.

"De vaccinatie tegen rhino is inderdaad niet verplicht", bevestigt ook Prof. Dr. Gasthuys, "Daarom zijn verschillende paarden amper of niet gevaccineerd en dat is natuurlijk om problemen vragen. De Belgische federatie raadt het enten sterk aan maar maakt hier geen verplichting van. Paardeneigenaars kiezen dus zelf of ze hun paarden laten vaccineren met alle gevolgen van dien".


Bro: HLN / FEI