Is het Coronavirus een gevaar voor mijn paard?

Is het Coronavirus een gevaar voor mijn paard?

De wereld, en ook paardensport, ondervindt al enkele maanden de gevolgen van het Coronavirus. In februari werden de Hong Kong Masters afgelast en ook de buitenlandse paardenhandel staat op een laag pitje. Meer recent zijn er verschillende evenementen die noodgedwongen de organisatie moeten stilleggen. Alle overwegingen gemaakt om het besmettingsgevaar voor de mens te minimaliseren. Maar kan je paard in feite besmet geraken?

Het Coronavirus is een groep van virussen die meer resistent zijn voor bekende geneesmiddelen. Ze veroorzaken heel wat symptomen zoals een loopneus, hoesten, keelpijn en ook koorts. Sommige van de virussen zijn mild, zoals een hoest, andere, zoals het meest recente is hardnekkig. Ook het SARS en MERS zijn een Coronavirus.

Het Coronavirus komt ook voor bij dieren. Zo werd in Hong Kong een hond ontdekt die drager was van het virus en het had overgedragen op zijn baasje. Hoewel de hond meermaals positief testte toonde hij geen zware invloed te ondervinden van het virus.

Is je paard in gevaar?

Momenteel zijn nog geen bedreigingen waargenomen bij paarden. Het ergste was de geteste hond in Hong Kong die slechts milde symptomen toonde ten gevolge van het virus. Soms kunnen virussen vatbaar zijn door een dierengroep maar de groep dieren niet aantasten. Momenteel wordt bevonden dat paarden drager kunnen zijn maar zelf niet aangetast worden door het virus.

Toch wordt aangeraden dat indien u zelf drager bent van het COVID-19 virus, je het contact met je paard minimaliseert. Immers zijn voor dieren geen vaccines aanwezig. (Ook voor mensen niet). 

Beschermen

- was je handen grondig voor je je paard aanraakt.
- ontsmet het materiaal dat je gebruikt hebt voor je paard te borstelen of je zadeldekje
- draag handschoenen die vochtwerend zijn tijdens het rijden.
- vermijd dichtbij contact