Gezondheid: De perfecte tussendoortjes voor je paard

Gezondheid: De perfecte tussendoortjes voor je paard
We verwennen onze paarden allemaal wel eens met iets lekkers, een tussendoortje. Een appel of een wortel is de meest voor de hand liggend lekkernij. Deze tussendoortjes zijn bovendien het gezondste, veel gezonder dan bijvoorbeeld een suikerklontje. Groenten en fruit moeten altijd dienen als een tussendoortje, nooit als aanvullend voer. Een paard kan, als hij genoeg en goed te eten krijgt, zelf aan voedingsstoffen komen om gezond te blijven. Hij haalt deze voedingsstoffen uit het ruwvoer en krachtvoer.

Wortelen


Als tussendoortje voor paarden en een lekkere aanvulling passen wortels in elk rantsoen. Bij het voeren van wortelen moet er wel op het volgende gelet worden:




  • Er mag op de wortels voor paarden geen zand op zitten. Elke keer een beetje zand geeft een ophoping in de darmen wat kan leiden tot zandkoliek.

  • Voer geen rotte wortelen. In rotte wortelen is het kalium gehalte erg hoog, dit kan zorgen voor dunne mest bij de paarden.

  • Wortels bevatten 90% water, voer je 1 kg wortels dan is dat pas 15% van een kilo brok. Voer wortelen dus als lekkernij en niet als een vervanging voor krachtvoer.

  • Geef hele wortels om te voorkomen dat de paarden een afgesneden stuk wortel in een keer op eten. Als je het toch wil snijden, snijdt de wortel dan in de lengte en niet in de breedte om slokdarmverstopping te voorkomen.


Appels


Appels zijn bij veel paarden zeer geliefd en dan vooral de zoete appel. Bij het voeren van appels zijn er echter ook een paar dingen waarop gelet moet worden:

  • De appels moeten rijp zijn en zonder slechte plekken of wormen.

  • Verwijderen ook het zand als dat erop zit om ophoping van zand in de darmen te voorkomen.

  • Laat het paard stukjes van de appel af bijten door de appel vast te houden, zo voorkom je de kans op slokdarmverstopping.

  • Voer niet te veel appels op één dag, de appels kunnen gaan gisten in het paard waardoor koliek kan ontstaan.