Eric Lamaze: "Het FEI wil een Jamaicaans bobslee team ... ze verbrodden onze sport."

Eric Lamaze: "Het FEI wil een Jamaicaans bobslee team ... ze verbrodden onze sport."

Tijdens de laatste IJRC vergadering in Rotterdam was Steve Guerdat snoeihard voor het FEI. Daarin vertelde de Zwitser dat het FEI verantwoordelijk zal zijn voor de chaos op de volgende Olympische Spelen  in Tokyo. De reden is de gewijzigde format dat zal toegepast worden. "Ze maken onze sport kapot!"

In Spruce Meadows is Eric Lamaze momenteel aan de start. En ook de voormalige Olympische kampioen ziet Tokyo 2020 somber in. "Het wordt desastreus..." 

Over zijn gezondheid wordt even niet gesproken want de nieuwe Olympische format zit hem dwars. "De nieuwe format waarbij elk land slechts drie ruiters aan de start heeft in plaats van vier is het ergste wat onze sport kon overkomen," vertelt de 51-jarige Canadees. "De Olympische Spelen  is het meest prestigieuze en sportieve evenement dat elke sport heeft, waarom verbrodden ze het?"

In Tokyo zullen de teams met drie ruiters aan de start komen plus een variabele in plaats van vier plus een reserve. De variabele kan tijdens het kampioenschap een teamgenoot vervangen. Verder zal het individueel kampioenschap in Tokyo voorafgaand de teamcompetitie gebeuren, waar dit vroeger steeds andersom was. Dit alles onder druk van het Internationaal Olympisch Committée.

"Wat me voornamelijk frustreert is dat de nieuwe format er kwam zonder een open gesprek met ons, de ruiters. En dit alles om enkele teams toe te laten die in feite het niveau niet aankunnen," gaat Lamaze verder. "Dit zal onze sport kapot maken, en voor wat? Meer vlaggen rond de piste... ken je het Jamaicaanse bobslee team? Wel dat is wat het zal zijn."

"We willen niemand gewond zien. We willen niet dat ruiters zichzelf belachelijk zullen maken, dat is 'not cool'. Maar blijkbaar is dit wel wat het FEI wil."

CBC Sport