Equnews jaaroverzicht: "Streep door Aken, Knokke en vrijwel alle andere grote events"

Equnews jaaroverzicht: "Streep door Aken, Knokke en vrijwel alle andere grote events"

In april werd het duidelijk dat er even geen sport zou zijn. Vrijwel heel Europa zat in lockdown en de ene wedstrijd na de andere werd afgelast. Het EK voor de pony's werd uitgesteld, CSIO St. Gallen werd afgelast, Er werden ook al vragen gesteld bij het WK voor jonge dressuurpaarden en bij Knokke Hippique (dat uiteindelijk afgelast zou worden). Het Belgisch kampioenschap dressuur werd verplaatstHet EK 2021 werd in vraag gesteldCHIO Aken werd geannuleerd. 

Er bleek ook veel solidariteit in de paardenwereld. Zo werden de Equestrian Auctions opgericht om organisatoren van afgelaste wedstrijden een hart onder de riem te steken. Philippe Rozier vroeg topruiters om solidaire te zijn met getroffen maneges

Ook werd er creatief met een moeilijke situatie omgesprongen: VDL kwam met een online hengstenshow, Royal Windsor Horse show ging ook online, er werden 'drive throughs' georganiseerd. 

Eén van de meest spraakmakende transfers van het jaar, gebeurde ook in april. Jennifer Gates nam de teugels van Darry Lou van Beezie Madden over. Madden maakte echter duidelijk dat dit niet betekende dat ze niet meer aan de Olympische Spelen wil deelnemen. Lauren Hough stuurde Waterford met pensioen. Ook Constant van Paesschen zag een beloftevolle hengst vertrekken. Karel Cox breidde zijn team van paarden dan weer uit. 

Topruiters legden zich op andere dingen toe: Nicola Philippaerts sloeg aan het golfen, Derin Demirsoy gaf een nieuwe wending aan zijn carrière, Gregory Wathelet en Constant van Paesschen konden hun tijd ook goed vullen. Er zagen verschillende 'challenges' het licht waaronder de #nosaddlechallenge

Duitsland was het eerste land dat versoepelde; professionele ruiters konden daar begin april weer op training.