Zand is geen gras: paddocks zijn ‘illegaal’

Zand is geen gras: paddocks zijn ‘illegaal’


Stal Westerman in Oude Leede is in overdrachtelijke zin streng toegesproken door de gemeente. Vijf paddocks die al jarenlang op de paardenhouderij aanwezig zijn, moeten weg. Ze liggen op gronden die volgens het bestemmingsplan agrarisch zijn. Agrarisch is bijvoorbeeld gras. Maar een paddock bestaat uit zand met een hek er omheen en een paar paarden erin, geen gras. En dus mogen ze er volgens het bestemmingsplan niet zijn. Weg ermee, aldus de gemeente. Ze zijn illegaal.


Die paddocks zijn vooral in de winter hard nodig om te voorkomen dat de 54 paarden die op zijn bedrijf verblijven, maandenlang in de stal moeten staan, zegt Peet Westerman. Je kunt de dieren in dat seizoen niet in de wei zetten, want daar is het veel te drassig door de slappe ondergrond in Oude Leede. Ze zakken weg, van het gras blijft niets over. Paddocks dus, speelplaatsen waar de paarden lekker kunnen dollen. Ze zijn jarenlang gedoogd, zegt Westerman, en hij heeft ook zwart op wit dat ze volgens de milieuvergunning legaal zijn.

Fietspad

Eerst had Stal Westerman er drie. Toen een jaar of drie geleden het nieuwe fietspad vanaf de Wilgenweg in Oude Leede naar Delfgauw werd aangelegd, had de gemeente daarvoor een strook van zijn grond nodig. Dat is goed, zei Peet, maar dan wil ik op het overblijvende stuk langs het fietspad nóg twee paddocks. Dat was prima, ga je gang, liet de ambtenaar weten waarmee hij op het gemeentekantoor contact had, zegt hij. Wist hij veel dat daar dan ook nog een officiële vergunning nodig was.Maar nu wordt er gewerkt aan vernieuwing van het bestemmingsplan Ruyven-Zuidpolder. En daar staan die paddocks niet in. Na het verschijnen van de zogenaamde visieverkenning en het ontwerp bestemmingsplan ging er dus spoorslags een zienswijze richting gemeentekantoor. Daarin was het verzoek opgenomen om de paddocks, die volgens Westerman in 2005 pasten binnen het toen geldende bestemmingsplan, positief te bestemmen.

Geen aanduiding

Niks ervan, schrijft het college van B & W in zijn reactie op de ingestuurde zienswijze. Die paddocks waren wel degelijk illegaal. Want de grond is ‘agrarisch gebied, paardenhouderij’. “Gronden met deze bestemming zijn bestemd voor bedrijven gericht op het houden van paarden met daarbij behorende bedrijfsgebouwen, waaronder een bedrijfswoning, en andere bouwwerken”, schrijft het college in zijn beantwoording op de zienswijze. “Aangezien de locatie van de paddocks niet van een aanduiding is voorzien, is paardenhouderij op deze locatie in strijd met het bestemmingsplan.”


Illegaal gerealiseerd dus, want geen gras. Daarom is het college inmiddels ‘een handhavingszaak’ begonnen. “Er wordt door ons actief ingezet op het verwijderen van de paddocks. Het is daarom niet noodzakelijk of gewenst de paddocks nu positief te bestemmen.”De stal in met die paarden dus. Of anders toch de wei in, want die bestaat uit gras, dat mag. Dat de beesten dan tot over hun hoeven in de prut zakken hoort er nou eenmaal bij, bij zo’n agrarische bestemming.

Bron: Pijnacker-nootdorp