Vier jaar cel geëist voor Ger Visser

Vier jaar cel geëist voor Ger Visser


Tegen de Achterhoekse vastgoedbaas Ger Visser uit Gorssel is vier jaar cel geëist voor fraude. De voormalig eigenaar van stadion GelreDome en oud-directeur van Eurocommerce staat met zijn vrouw en twee kinderen terecht in de omvangrijke strafzaak Maruoka. Ook tegen hen eist het Openbaar Ministerie (OM) gevangenisstraffen.

"Fraude van deze omvang, komen we niet gauw tegen", zo sprak de officier van justitie van het Landelijk Parket woensdag aan de rechtbank in Den Bosch. De vier verdachten moesten voorkomen voor een zaak die voor een groot deel draait om vervalste documenten. Dat vervalsen zou zich hebben afgespeeld in een periode van meer dan tien jaar; van 1 januari 2006 tot en met 12 oktober 2018 in voornamelijk de gemeente Lochem.

'Hard van zijn voetstuk gevallen'

Tegen de 67-jarige Ger Visser - de zogeheten pater familias van het kwartet verdachten - eiste het OM vier jaar gevangenisstraf met aftrek van de voorlopige hechtenis van 97 dagen.

De man wordt gezien als de kwade genius. Hij is de leider binnen het gezin, die zijn naasten heeft gebruikt ten faveure van bedrijven en geld, zo claimt het OM. "Hij was een gevierd zakenman, maar is hard van zijn voetstuk gevallen. Niet op de grond, maar nog dieper, in de beerput van list en bedrog.

"Tegen zijn 38-jarige zoon luidt de strafeis twee jaar cel. Zijn vrouw van 62 moet als het aan het OM ligt 24 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, zitten. En zijn 35-jarige dochter hoorde 12 maanden, waarvan zes voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, tegen zich eisen.

Vermeend complot

Het ging niet goed met de vastgoedzaken van het Achterhoekse gezin. Maar in plaats van de hand in eigen boezem te steken voor de faillissementen, grepen de betrokkenen alles aan om de buitenwereld voor te spiegelen dat anderen daarvoor verantwoordelijk waren.

Er zou sprake zijn van één groot complot tegen de familie. Volgens deze theorie zouden een officier van justitie, curatoren, een rechter-commissaris, een rechter en twee banken onder één hoedje spelen door het familiebezit te willen overnemen.

Om het idee van het complot kracht bij te zetten, zijn verdachten er niet voor teruggedeinsd op grote schaal documenten te vervalsen en daarvan gebruik te maken in juridische procedures.

Maar ook zijn valse aangiften en klachten ingediend tegen mensen die hun ambt op een nette integere wijze uitvoeren. Het OM rekent dit verdachten zwaar aan.