SOS: enkele tips voor paarden met vuurwerkangst

SOS: enkele tips voor paarden met vuurwerkangst


Officieel geldt er een vuurwerkverbod op 31 december en mag er dus geen vuurwerk worden afgestoken op oudejaarsnacht. Neem je echter liever het zekere voor het onzekere en wil je je paard toch voorbereiden op eventueel (illegaal) vuurwerk? We geven je graag enkele tips!


Gedraag je niet anders dan normaal

Paarden zijn gewoontedieren. Houd je dagelijks schema aan en gedraag je niet anders dan normaal. Negeer de eventuele vuurwerkangst van je paard niet en en probeer hem gerust te stellen. Laat je paard steun zoeken bij je en probeer hem een veilig gevoel te geven. Dit kan je doen door tegen hem te praten en hem aan te raken.

Buiten of binnen?

Probeer voor je paard te achterhalen of hij zich beter buiten in de wei of binnen in de stal voelt. Op basis van die observatie kan je dan beslissen of je je paard buiten of binnen laat staan tijdens oudejaarsnacht. Een paard is een vluchtdier. Het is dus van belang dat er zowel in de wei als in de stal geen gevaarlijke objecten te vinden zijn waaraan je paard zich eventueel kan verwonden.

Afleiding

Zorg ervoor dat je paard voldoende andere dingen heeft om zich bezig te houden. Geef hem wat extra hooi, eventueel met een hooinet. Hierdoor heeft hij iets anders om zich op te focussen. Daarnaast kan je, als je paard op stal staat, de radio wat harder zetten zodat hij het lawaai van het vuurwerk minder goed hoort.