Officieel: Lessen mogen weer, waarschijnlijk geen competities tot 1 september

Officieel: Lessen mogen weer, waarschijnlijk geen competities tot 1 september

Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer zijn toegestaan, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn helaas nog niet toegestaan. De KNHS en FNRS hebben gekeken naar wat de nieuwe maatregelen en routekaart betekenen voor de paardensport.

1. Paardensportactiviteiten zoals lessen, trainingen, oefenparcoursen en buitenritten vanaf 11 mei voor iedereen toegestaan in de buitenlucht

Paardensportaccommodaties mogen vanaf 11 mei weer georganiseerde paardensportactiviteiten aanbieden zoals trainingen, oefenparcoursen, oefendressuur en buitenritten aan volwassenen, mits dit in de buitenlucht gebeurt en er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het uitgangspunt blijft zo min mogelijk verplaatsen van personen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.In de paardensport wordt onder niet-contactsporten verstaan disciplines waarin je de anderhalvemeter afstand kunt garanderen.

2. Verwachting vanaf 1 september weer wedstrijden mogelijk

De verwachting is dat vanaf 1 september wedstrijden en competities weer mogen plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd is het helaas niet toegestaan wedstrijden en competities te organiseren. De KNHS brengt tot 1 september geen wedstrijdafdrachten in rekening voor afgelaste wedstrijden.Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden. De overheid komt voor 1 september met een update.

3. Verwachting vanaf 1 september mogen binnensportaccommodaties en kantines open

Binnensportaccommodaties mogen weer volledig open vanaf 1 september. Per sector of sport wordt in overleg met de overheid gekeken of binnensportaccommodaties van bepaalde sporten eerder open mogen.

4. Uitzonderingspositie binnensportaccommodaties paardensport

Tot 1 september geldt voor de paardensport nog steeds de uitzonderingspositie dat individueel rijden en verzorgen van paarden in de binnenaccommodatie is toegestaan voor paardeneigenaren en verzorgers in verband met het welzijn en de gezondheid van de paarden. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven binnensportaccommodaties (verenigingen, maneges, stallen, etc.) aangepast open voor dierverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers.Het organiseren van sportactiviteiten in binnenaccommodaties is landelijk niet toegestaan. Echter, lokaal beleid blijft bepalend. Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen en bedrijven maken. De KNHS en FNRS zijn in gesprek met diverse partijen om op landelijk niveau eenheid in deze regelgeving te verkrijgen. Voor sportaanbieders geldt: ga in gesprek met je gemeente en bespreek wat mogelijk is op jouw vereniging, stal of manege binnen de geldende maatregelen.

5. Sportkantines zonder horecavergunning blijven vooralsnog gesloten

Kantines van sportbedrijven en -verenigingen blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Terrassen en zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand gehouden kunnen per 1 juni weer open. Met een horecavergunning mag je maximaal 30 personen (incl. personeel) op reservering ontvangen. De horecavergunninghouder moet in een gesprek vooraf inschatten of een bezoek risico’s oplevert.



Lees het volledige artikel hier

Bron: KNHS