Jouw stal organiseren zoals een vijfsterrenstal? Drie essentiële tips

Jouw stal organiseren zoals een vijfsterrenstal? Drie essentiële tips

Of je nu een stal met vijf of twintig paarden hebt, het is belangrijk dat je een goede structuur vindt in het dagdagelijkse 'managen' van je stal. We vroegen aan enkele topstallen hoe zij zorgen dat alles goed en efficiënt verloopt en lijsten drie essentiële tips voor je op! 

Tip 1: Maak een schema per paard

Het is erg handig om de dagelijkse trainingen per paard uit te schrijven. Verschillende stallen geven aan dat ze per paard een week-sheet hadden waarop telkens het weekschema van elk paard uitgewerkt staat. De naam van het paard schrijven ze bovenaan met links de naam van de groom die verantwoordelijk is. Elke dag wordt het schema voor de volgende dag bekeken, wordt er opgeschreven welke groom voor zijn dagelijkse verzorging instaat, welke ruiter hem moet rijden, ... Een ander voordeel is dat er via deze sheets kan nagegaan worden wanneer welk paard precies welke training heeft gehad. 

Tip 2: Communicatie

Niet enkel over het maken van de 'weekplanning' of 'dagplanning' per paard moet overlegd worden maar over de andere aspecten die met de verzorging van de paarden te maken hebben. Een groom weet waarschijnlijk dingen over bepaalde paarden die de stablemanager niet altijd weet; Daarom is het belangrijk om met alle leden van je team te overleggen over bijvoorbeeld de voeding van het paard. 

Tip 3: Organisatie

Het lijkt misschien erg simpel maar het is belangrijk dat je stal proper en georganiseerd is zodat iedereen alles snel kan terugvinden. Dit geldt zowel voor de zadelkamer, de opslagruimtes en de ruimtes waar het voer opgeslagen wordt. Een goede tip is ook om ervoor te zorgen dat alles 'zichtbaar' is. Zet bijvoorbeeld voedingssupplementen niet in een verzamelbak, maar zet alles naast elkaar op een rekje zodat je meteen ziet welke je nodig hebt zonder hiernaar op zoek te moeten gaan. Organisatie is niet enkel belangrijk in de stal zelf maar ook op gebied van administratie. Zorg ervoor dat ook je papierwerk en het papierwerk van de paarden een zekere structuur heeft zodat bijvoorbeeld rekeningen en facturen niet over het hoofd worden gezien.


Bron: NF