Indrukwekkende uitvaart Ruud van der Linde

Indrukwekkende uitvaart  Ruud van der Linde

Wat een mens voor een dorp kan betekenen. Bij leven, maar ook bij dood. Nistelrode loopt uit voor de uitvaart van Ruud van der Linde, de zo geliefde man, vader, opa en dierenarts

‘Wat je zo buiten gaat meemaken’, richt een kleinzoon zich tot zijn overleden opa Ruud, ‘gaat je stoutste dromen overtreffen.’ Hij krijgt gelijk. Het is een indrukwekkend gezicht voor de deur van de Sint-Lambertuskerk in Nistelrode. In rijen van vier met een commandant ervoor staan 21 ruiters in vol militair ornaat met hun paard opgesteld. Het is de Cavalerie Ere-Escorte.

Het traditionele gezelschap met hun groene huzarenuniforrmen begeleidt doorgaans de gouden koets op Prinsjesdag. Ze waren er ook bij toen prinses Máxima en prins Willem-Alexander trouwden en op de dag dat die laatste tot koning werd gekroond. Nu zijn ze er voor de uitvaart van Ruud van der Linde.

Hij was jarenlang hun paardenarts en sloeg geen Prinsjesdag of andere belangrijke ceremonie over. Op deze winderige zaterdagmiddag slaan ze hém dus ook niet over. Generaal-majoor Henk Morsink verwoordt het treffend: ,,Een beroep op Ruud doen was veelal overbodig, je kon immers altijd op hem rekenen.”

De stoet werd geleid door dertien kleurrijke gilden uit de regio. Een bonte verzameling van vaandels, medailles, hoeden, uniformen en sjerpen. Een legergroene auto met paardentrailer sluit het gevolg af. ‘Veterinair ondersteuningsteam’, staat er te lezen op de zijkant. Het was de plek die de dierenarts zelf altijd innam wanneer hij met de cavalerie op pad ging.

Bron + meer lezen :

BD.NL / F. VOC-Cavalerie