IJRC nieuws: nieuw jaar, nieuwe synergieën

IJRC nieuws: nieuw jaar, nieuwe synergieën

2021 was een uitdagend jaar voor de hele wereld en niet alleen voor de hele hippische sector. De International Jumping Riders Club heeft haar best gedaan om de ruiters en hun activiteiten te ondersteunen, hun paarden te beschermen en enerzijds te proberen de problemen op te lossen en anderzijds het hoofd te bieden aan de plotselinge opkomst van nieuwe uitdagingen.

Wij wensen te benadrukken dat de meest dringende kwesties die de club ter ondersteuning van onze ruiters heeft aangepakt, de volgende waren: 

  • Het bevriezen van de klassementspunten toen door de pandemie het seizoen 2020 en begin 2021 moesten worden afgelast.
  • Actieve inzet bij de aanpak van de veterinaire noodsituatie door het Herpesvirus in Valencia afgelopen februari, een situatie waarin de IJRC in actie kwam door dierenartsen naar Valencia te sturen, stallen beschikbaar te stellen, vervoer voor de paarden te organiseren en financiële steun aan de ruiters te verlenen.

Verder zijn er doelstellingen bereikt en in ontwikkeling:

  • Kwalificatieregels.
  • Dopingregels, medicatie en lijsten met verboden middelen.
  • Besmetting: wettelijke en laboratoriumaspecten, stalbeveiliging.
  • Certificaat van Bekwaamheid/MER (Minimum Eligibility Requirements).
  • Uitnodigingssysteem.
  • CSI/CSIO-eisen.

Rolex IJRC top 10 finale

Het jaar werd afgesloten met de 20e editie van de Rolex IJRC Top Ten Final in Genève; een evenement waar met veel enthousiasme naar werd uitgekeken na de annulering ervan in 2020 als gevolg van de pandemie. Het belang van de Rolex IJRC Top Tien in het internationale scenario gaat veel verder dan dat van een wedstrijd op topniveau, veel verder dan de eindrangschikking. Maar het vertegenwoordigt persoonlijke, subjectieve voldoening omdat het rijden in dit evenement de bekroning is van een jaar gevuld met constructieve en constante activiteit. Het is het resultaat van de best mogelijke planning en het beste paardenmanagement. Deelnemen aan de Rolex IJRC Top 10, is een moment van positieve competitie, cohesie en, indien nog mogelijk, verdere groei tussen de top tien ruiters in de wereld die het voorbeeld zijn voor alle jongeren die nu aan hun carrière werken. Een overwinning van Olympisch kampioenen Ben Maher en Explosion W bevestigt simpelweg hun onvergetelijke seizoen, terwijl het niets afdoet aan de buitengewone prestaties van alle deelnemers; ware meesters van de echte paardensport.

Algemene Vergadering van de IJRC

Bovendien was Genève gastheer van de gebruikelijke Algemene Vergadering van de IJRC, die Kevin Staut unaniem bevestigde als voorzitter; Emilio Bicocchi heeft Peder Fredricson vervangen. Bevestigde bestuursleden zijn: Steve Guerdat, François Mathy, Henrick von Eckermann, Rodrigo Pessoa, Max Kuhner en Ludger Beerbaum, aangevuld met een vertegenwoordiger van de NARG (North American Riders Group). De vertegenwoordiger van de atleten is Pedro Veniss.

Doelstellingen op lange en korte termijn

Dit nieuwe jaar begint voor ons allemaal met een aantal problemen die helaas nog steeds verband houden met de pandemie, waardoor in de eerste maanden van dit jaar weer een groot aantal wedstrijden geannuleerd moest worden. Niettemin wordt 2022 het jaar van de wereldkampioenschappen van Herning, van 6 tot 14 augustus, een evenement dat de weg vrijmaakt voor kwalificatie voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Een van de belangrijkste doelstellingen van de club in dit verband is een oplossing te vinden voor het nog steeds verhitte debat over het kwalificatiesysteem, het Olympisch formaat en het FEI stemsysteem, en harmonie en synergie tot stand te brengen met de instellingen ten voordele van onze unieke en onnavolgbare sport. Met een vooruitziende blik en een globale visie op de behoeften van alle betrokken professionals, is het doel dat de Olympische Spelen de grootste droom van alle atleten blijven, precies zoals ze zouden moeten zijn.

Een van onze voornemens voor het nieuwe jaar is de beginselen die aan de oprichting van deze club ten grondslag liggen en waardoor zij steeds meer atleten aantrekt, op tastbare wijze te blijven verspreiden. Vooral jonge atleten, die in de IJRC een referentiepunt kunnen vinden, waar zaken kunnen worden besproken en steun kan worden gevonden voor hun nieuwe carrière.

De club heeft haar regels, initiatieven en activiteiten die nuttig zijn voor de ontwikkeling van paarden en ruiters; een voorbeeld hiervan is de samenwerking van de IJRC met de Young Riders Academy. Deze biedt niet alleen een geweldige gelegenheid voor technische en professionele groei, maar ook voor het uitwisselen van meningen tussen deskundige ruiters en de nieuwe generaties. De nieuwe generatie staat namelijk in het middelpunt van de belangstelling en is de drager van vernieuwende ideeën en nieuwe energie, maar legt ook de nadruk op de specifieke behoeften die nodig zijn om een carrière op te bouwen.

EEF

Last but not least, mede dankzij de planning van de EEF voor hun Nations Cup-reeks voor het nieuwe seizoen, is de Club een groot voorstander van teamgeest en wil zij de nieuwe generaties het belang bijbrengen van eenheid, samenwerking en interactie om de weg te effenen voor een stabiele carrière vol voldoening en groei van de paardensport.

Ons werk is er dan ook op gericht onze atleten en de hele springsportsector voortdurend te ondersteunen. De kracht van de IJRC ligt in de samenhang van al haar leden die hun bijdrage leveren met innovatieve ideeën voor de evolutie van onze sport.

©IJRC
Bron: Nieuwsbrief IJRC