Franse rijschool Cadre Noir lanceert crowdfunding voor nieuwe zadels

Franse rijschool Cadre Noir lanceert crowdfunding voor nieuwe zadels

De Cadre Noir is gevestigd in het Franse Saumur en is de oudste, nog bestaande rijschool in Frankrijk. De cavalerieschool lanceert voor een tweede keer een crowdfundingcampagne voor de productie van twee zadels. Om deze zadels te kunnen maken hebben ze maar liefst 24.500 euro nodig. Daarbij houden ze zowel rekening met onderzoek en innovatie maar hebben ze ook oog voor dierenwelzijn en erfgoedbehoud. 

Na de succesvolle campagne van vorig jaar,  die 22.690 euro opbracht, zetten ze het financiële plan verder om opnieuw 'spring'zadels te kunnen maken. De rijschool wil in het bijzonder aandacht vestigen op een seculier erfgoed dat zich aanpast aan technologische en maatschappelijke ontwikkelingen. Onder de term springzadel valt een ander type dan datgene waar je eerst aan zou denken. De Cadre Noir bestendigt de praktijk van schoolsprongen zoals de boog, de croupade en de cabriole. De ruiters worden "jumpers" genoemd en hebben de zadels nodig om de lastige sprongen uit te voeren op de rug van hun paard. 

De zadels vinden hun oorsprong als wapenzadel gemaakt voor tornooien. Vroeger waren de zadels heel zwaar maar deze werden de laatste jaren grondig aangepast door de zadelmakers van de Haras Nationaux, onder leiding van Michel Charrier, trainer bij de IFCE. Zij kregen de zadels van een zwaargewicht van 23 kg naar een lichtere versie van 9 kg. Dankzij de knowhow van de zadelmakers heeft het zadel een transformatie gekend niet enkel op vlak van gewicht maar de druk op de paardenrug is ook aanzienlijk verbeterd. 

In totaal zou de rijschool graag vijftien zadels kunnen produceren over een periode van zeven jaar, wat neerkomt op twee per jaar dus. Daarvoor hebben ze een bescheiden 183.750 euro nodig, inclusief materiaal en fabricage. Met het voorziene doel van 24.500 euro willen ze zoals gezegd twee zadels kunnen produceren, wat het totaal van één zadel op ongeveer 12.1250 euro brengt. 

Meer informatie vind je hier