Eerste 50 Konikpaarden losgelaten in Wit-Rusland

Eerste 50 Konikpaarden losgelaten in Wit-Rusland

In de komende periode verhuizen er zo'n 150 Konikpaarden van de Nederlandse Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland. Afgelopen vrijdag is de eerste groep van 50 paarden aangekomen in hun nieuwe thuisgebied.

De dieren werden, net als bij eerdere transporten, per familiegroep vervoerd om zoveel mogelijk rust te houden in de groepen. Het vervoer van Nederland naar Wit-Rusland, een reis van bijna 1.650 km, ging goed. De paarden waren rustig en de weersomstandigheden prima. Onderweg werd regelmatig gestopt om de paarden te controleren en schoon drinkwater te geven. De paarden hadden ook hooi in de vrachtwagens.


Door controleprocedures aan de grenzen van Polen en Wit-Rusland kostte het vervoer veel meer tijd dan verwacht. Dit is een bijzonder transport, dat bleek al eerder bij het aanleveren van de benodigde papieren. Dat duurde langer dan verwacht, waardoor de paarden niet medio juli maar pas afgelopen vrijdag voor de verhuizing vertrokken. Niet eerder zijn er op deze schaal paarden vanuit de Nederlandse natuur naar Wit-Russische natuurgebieden gebracht. Daardoor kostte het aan de grenzen meer tijd dan vooraf ingeschat door de verschillende organisaties en instanties.


De paarden zijn inmiddels allemaal losgelaten in een omheind gebied. Zo kunnen ze wennen aan hun nieuwe leefgebied en gemonitord worden. De paarden staan een maand in quarantaine. Na de quarantaineperiode worden ze losgelaten in het uitgestrekte natuurgebied.


bron: Boswachtesblog