Bosman over KNHS: ‘Hele systeem moet anders...’

Bosman over KNHS: ‘Hele systeem moet anders...’

Thomas Bosman heeft een analyse van de nationale federatie geschreven voor het sportplatform Sportknowhowxl.nl. Bosman schrijft over de kritiek die de KNHS te verduren krijgt. De focus ligt op de interne kritiek, op de dure startpassen, die niet meer actueel zijn omwille van de coronatijd en op de trage besluitvorming.

"Reken maar dat de KNHS veel kritiek te verduren heeft. Als het niet iemand van buiten de club is, dan is het wel iemand van binnen de eigen geledingen. Fascinerend vond ik dat altijd. Door de berichtgeving van sommige media heb ik mij ook wel vaak afgevraagd hoe besluitvorming tot stand komt vanuit dat prominente paardensportcentrum op de Veluwe. Is dat ‘politiek’? Absoluut. Met een ledenraad dat als parlement fungeert, sportfora met vertegenwoordigers uit het hele land die sportinhoudelijke adviezen geeft en een bestuur dat een beleidsmatige rol heeft is de organisatie zo politiek ‘democratisch’ als maar zijn kan. Dus, besluitvorming gaat vaak vermoeiend langzaam. En als een besluit naar de buitenwereld wordt gecommuniceerd is het vaak al enkele keren door de complete molen gegaan en dus eindelijk vastgesteld. En dan begint het vaak. Dan barst soms, afhankelijk van het onderwerp, de kritiek los. "

Soms luidt de kritiek: ‘hoe kunnen die zakkenvullers in die ivoren toren in Ermelo deze regels nu weer bedacht hebben’ om maar even iets willekeurigs van een bekend sociaal medium te citeren. Ook staat er weleens een ijverige initiatiefnemer op die roept dat er een tweede paardensportbond opgericht moet worden. Ik moet altijd een beetje lachen om de gewekte indruk dat zo’n tweede bond alles makkelijk beter kan doen. Of dat die zakkenvullers, daar zal ik dan vast ook wel mee bedoeld worden, altijd over één nacht ijs gaan. Helaas, zo werkt het niet. De bond is haast een parlementaire democratie. Waar ik overigens totaal niet om kan lachen, is dat er leden zijn die ontevreden zijn. Dat raakt mij diep. Inhoudelijk is het van fundamenteel belang dat we de belangen van alle leden dienen. En daar ligt wat mij betreft ook de rol van een bestuurslid; het vertegenwoordigen en het behartigen van de belangen van je achterban. Inhoudelijk moet je in gesprek blijven.

Dat is allemaal leuk gezegd, maar hoe zorg je ervoor dat dit ook zo bij de achterban gevoeld wordt? Het jaarlidmaatschap van de KNHS is, met € 25,75 per jaar, niet duur. Onze jaarstartpas die een sporter een licentie verschaft om deel te nemen aan KNHS-wedstrijden, is met € 118,- per combinatie, een stuk duurder. Van de ongeveer 140.000 leden die wij hebben zijn er zo’n 30.000 leden die in verschillende hoeveelheden startpassen afnemen. Je raadt het dus al: er zijn leden (met bijvoorbeeld meerdere paarden) die jaarlijks relatief veel betalen aan de KNHS en er zijn leden die relatief weinig bijdragen aan de club. Dit maakt dat sommige leden een hoge kostenbeleving hebben ten opzichte van wat er in verhouding voor terug komt. Dat zorgt nog weleens voor scheve gezichten. We hebben te maken met heel veel verschillende doelgroepen en moeten verschillende behoeftes bedienen. Dat maakt de oplossing is ingewikkeld. Het hele systeem moet op de schop. Niet alleen de spelregels, maar ook de manier waarop de KNHS georganiseerd is zal moeten worden aangepast.

Meer op Sportknowhowx.nl - F. Archief Fb Bosman ©