Liefste 2020: Wat was dat?

Liefste 2020: Wat was dat?

'2020, Wat was dat?'. Ik denk dat ik voor ieder van ons spreek als ik zeg dat 2020 niet het beste jaar was. Toen eind 2019 berichten over 'een of ander nieuw virus in China' ons bereikten, leek dit een ver-van-ons-bed-show. No way dat dat virus Europa zou bereiken en laat staan dat het heel de wereld zou lamleggen. Op dat moment leek het nog 'grappig' en ik herinner me nog goed dat ik eind februari in één of ander Oostenrijks ski-oord met enkele vrienden een Corona dronk om onze ski-vakantie te vieren. Toen was Corona immers nog gewoon bier, geen virus. 

Enkele weken later werd echter duidelijk dat dit geen grap was en dat COVID-19 ons leven danig overhoop zou gooien. De BWP-keuring werd per direct stilgelegd, het concours van Den Bosch moest in allerijl haar editie van 2020 afgelasten, er werden vragen gesteld bij de Olympische Spelen en om het in de woorden van één of andere Belgische politica te zeggen: 'we zaten met zijn allen in ons kot'. Blijf in uw kot, want dat moest. Nieuwe woorden zoals contactbubbels, contact-tracers en het latere knuffelcontact maakten hun intrede.

Dat het virus niet enkel ons dagelijkse leven maar ook de paardenwereld danig door elkaar heeft geschud, is uiteraard geen verrassing. In het voorjaar werden er geen concours gesprongen. Grote events zoals Knokke Hippique, de Stephex Masters, de Wereldbeker finale en de Global Champions Tour konden dit jaar niet plaatsvinden. Een druk gevulde zomer, met onder andere de Olympische Spelen op het programma, viel volledig in het water. Ruiters, organisatoren, sponsoren en iedereen actief in onze sport moest zijn doelen en wensen voor dit jaar bijstellen. Maar, we made it. Is het virus over? Nee. Hebben we getoond dat we creatief en flexibel met een moeilijke situatie kunnen omgaan? Meer dan eens! 

De paardenwereld heeft immers laten zien dat ze niet zomaar klein te krijgen is. Er waren dan wel geen wedstrijden maar er deden zich uitzonderlijke kansen voor in de fokkerij. De beste merries en hengsten werden ingezet om er nu al voor de zorgen dat veulens geboren in 2020 op zijn minst uitzonderlijk te noemen zijn. De handel ging niet altijd van een leien dakje maar daarop werden er online veilingen georganiseerd. Op die manier kregen kopers toch de kans om paarden van hoge kwaliteit aan te schaffen, zonder hiervoor per se te moeten reizen en van het ene concours naar het andere te gaan. Verschillende wedstrijden werden afgelast maar kregen een online-variant.

Ik haat de uitdrukking 'dit is het nieuwe normaal'. Normaal is deze situatie zeker en vast niet. Of en wanneer we terug naar ons normale leven zullen kunnen, zal enkel de tijd uitwijzen. Maar ik ben er rotsvast van overtuigd dat we ooit weer naar een relatief 'normale' situatie kunnen. Momenteel worden in Europa de eerste mensen ingeënt. Er is dus licht aan het einde van de tunnel. Hoe lang die tunnel nog is, weet niemand. Maar als we nu nog met zijn allen even op onze tanden bijten, komen we er wel.

Ik en het hele team van Equnews wil jullie, onze lezers, bedanken om onze artikels te blijven lezen. Onze redactie is ook tijdens deze pandemie keihard blijven werken om jullie interessante artikels te blijven brengen, om jullie op de hoogte te blijven houden van de constant veranderende maatregelen en om jullie in deze moeilijkere tijden toch wat afleiding te bieden. We kijken alvast uit naar een hopelijk drukker sportief 2021. Daarom van onze hele redactie: bedankt voor 2020 en een gelukkig, sportief én vooral gezond 2021! 


DN