Voorbeschouwing op het Europees Kampioenschap in Gothenborg

Voorbeschouwing op het Europees Kampioenschap in Gothenborg
Toen de Nederlanders het Europese team en individueel goud greep in Aken, twee jaar terug, bleken de oranje jassen een niet te stoppen macht. Even ervoor haalden ze hun slag in huis tijdens de Alltech FEI wereldruiterspelen in Caen waar opnieuw Jeroen Dubbeldam en Zenith uitblonken.

Vlug doorgespoeld naar 2017 wordt het een spannende strijd in Gothenborg. Dubbeldam staat niet op de lijst voor het Europees Kampioenschap en de uitslag lijkt minder voorspelbaar als ervoor.

Frankrijk komt met man en macht aan de start als regerend Olympisch kampioenen, de Zweden en Zwitsers zenden een ijzersterk team en België is niet te stoppen, zo blijkt ook uit de leiderspositie in de Nations Cup Divisie 2 series.

Het lijkt erop dat Duitsland, voor eens, niet de nummer één favoriet voor de gouden team medaille blijkt. Het beloofd alvast een spannende strijd te worden volgende week.

In 1957 werd het Europees Kampioenschap voor mannen georganiseerd in Rotterdam, toen kwamen acht ruiters uit vijf landen aan de start. Duitsland's Hans Günter Winkler en Sonnenglanz sprong toen naar de gouden medaille.

Het eerste vrouwen EK vond datzelfde jaar plaats op Belgische bodem in Spa. Het was toen Groot-Brittannië's Pat Smythe die het goud won. De jaren nadien haalden heel wat legendarische namen de EK-titels.

Toch weet - doorheen de geschiedenis - geen enkele combinatie de prestaties van Duitsland's Paul Schockemöhle te evenaren. In 1979 sprong hij met zijn brilliante Deister naar de zilveren medaille in Rome. Nadien nam hij revanche en won drie maal op rij de gouden medaille in respectievelijk Munchen, Hickstead en Dinard in 1981, 1983 en 1985.

Het was wachten tot 1975 voor de eerste landenprijs tijdens het Europees Kampioenschap.

Terugblikkend op het laatste EK waren het dus de Nederlanders die het kampioenschap van A tot Z domineerden. De individuele zilveren medaille was toen weggelegd voor Gregory Wathelet terwijl Simon Delestre het brons greep.

Dit jaar staat vast dat Frankrijk zich 100% focust op de gouden medaille. Niet minder dan drie ruiters van hun Olympische gouden equipe zullen richting Zweden reizen. Dit zijn Roger Yves Bost met Sangria du Cory, Penelope Leprevost met Vagabond de la Pomme en Kevin STaut met Reveur de Hurtebise HDC.

 

In totaal zullen 17 teams, 13 individuelen en een totaal van 26 landen  voor de medailles strijden volgende week. Ook het Zwitserse team komt sterk aangedraven. Zo zal 2012 Olympisch Kampioen, Steve Guerdat samen met zijn teamgenoten Romain Duguet en Martin Fuchs aan de start komen.

 

Om de volledige deelnemerslijst en teams te ontdekken Klik Hier