Ruitersport van hoog niveau tijdens finale open springcompetitie Axel

Op zaterdag 21 september vond de finale van de Open Springcompetitie Axel plaats. Ruim 130 ruiters, uit zowel Nederland als Belgie, wisten hun weg weer te vinden naar het ruitersportterrein aan de Boslaan in Axel.


RSV Axel kon spreken van een geslaagde reeks wedstrijden. Eerder al konden ruiters zich kwalificeren voor de finale door deel te nemen aan de wedstrijden tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Een twintig tal ruiters wisten zich op basis hiervan te plaatsen voor de finale, waar een twintig tal ruiters en amazones aan de start verschenen.Het was uiteindelijk Cedric van Leerberghe die aan het einde van de middag uit handen van burgemeester Jan Lonink de sleutels in ontvangst mocht nemen van de hoofdprijs: een nieuwe BMW.

Gedurende de dag konden toeschouwers genieten van professionele springsport met een breed deelnemersveld uit zowel Nederland als België. In de L klasse springen ging de overwinning naar de uit Terneuzen afkomstige Yenca Sips met haar 4- jarige Arena’s Easy Going (v. Vagabond de la Pomme), die na een snelle barrage de Belg Koen Cerpentier met Iliano (v. Oganno Sitte) voor bleef. De klasse M en Z werden overtuigend gewonnen door de uit België afkomstige Stieven van Bunder. Hij schreef met Gambo (v. Canadian River) en Baccara van het Hagenhof (v. Toulon) beide klasse overtuigend op zijn naam en bleek de grote winnaar van de dagprijzen.

Genietend onder de najaarszon vond aansluitend aan het dagprogramma de finale plaats waarbij de ruiters en amazones streden om een nieuwe BMW. De eerste deelneemster aan de finale,de Nederlandse Ellen Briquet, zette de tijd direct op scherp. Na een snelle rit bleek zij lange tijd onverslaanbaar. Alle volgende ruiters en amazones gingen ervoor en namen veel risico. Uiteindelijk was het Cedric van Leerberghe met zijn Othello Sartiau Z (v. Ogano Sitte) die met zijn fraaie rit een fractie sneller was en mocht hij zich de terechte winnaar van de BMW noemen. Cedric die zelf uit België afkomstig is maar lid is van de Nederlandse organiserende vereniging mocht na zijn overwinning de autosleutels in ontvangst nemen uit de handen van burgemeester Jan Lonink die aangaf genoten te hebben van de spannende wedstrijd, de professionaliteit en de topsport die hij die dag gezien had.