Philipp Weishaupt "Het is niet mogelijk om dit gevoel in woorden te omschrijven"

Philipp Weishaupt "Het is niet mogelijk om dit gevoel in woorden te omschrijven"
Op zondag won Philipp Weishaupt de CP 'International' gepresenteerd door Rolex, de Grote Prijs van de CSIO Spruce Meadows 'Masters' 2017. Daardoor kon hij zijn tweede grootste overwinning ooit vieren, nadat hij in 2016 al triomfeerde in de Rolex Grand Prix van CHIO Aken. Dat vraagt om een interview met de 32-jarige Duitse ruiter over zijn laatste sensationele resultaat in de Rolex Grand Slam of Show Jumping.

Gefeliciteerd met je overwinning in de CP 'International', gepresenteerd door Rolex, de Grote Prijs van de CSIO Spruce Meadows 'Masters' 2017! Vele ruiters dromen er heel hun leven van om zo'n overwinning op hun naam te schrijven, en jij viert nu al je tweede grote overwinning. Ben je even overweldigd als de eerste keer? 

Philipp Weishaupt: Zeker weten! Aken en Calgary, dat zijn twee Grote Prijzen die elke ruiter ooit wel een keer zou willen winnen. Ik kan simpelweg niet in woorden omschrijven hoe het voelt om beide GP's reeds te hebben gewonnen in mijn relatief jonge carrière! Ik wil mijn paard LB Convall dan ook oprecht bedanken voor zijn enorme bijdrage in deze overwinningen. Zonder hem zouden die resultaten niet mogelijk zijn geweest. Hij heeft gewoonweg ongelooflijke kwaliteiten! LB Convall was slechts negen jaar oud en aan het begin van zijn carrière toen we in Aken wonnen. De overwinning was voor velen een verrassing, en het maakte hem in een oogopslag bekend binnen het internationale circuit. In Calgary waren we vanaf het begin een van de favorieten voor de overwinning, en het was niet bepaald makkelijk voor mij om deze rol te vervullen. Maar LB Convall maakte het uiteindelijk wel relatief makkelijk. Hij gaf me gedurende de hele week een fantastisch gevoel tijdens de show en hij sprong ongelooflijk goed op zondag.

Uiteindelijk kent hij Spruce Meadows ook al heel goed ... 

Weishaupt: Inderdaad. Op de jonge leeftijd van tien jaar is LB Convall al vijf keer in Calgary geweest. LB Convall houdt gewoon van de "International Ring". Hij voelt zich erg thuis op zo'n enorme gras piste. We hebben vijf weken lang deelgenomen aan de zomer shows hier in Spruce Meadows, zowel dit jaar als afgelopen jaar. Dat was altijd een geweldige voorbereiding op de CHIO Aken en uiteraard ook op de 'Masters'.

Voor de volgende twee wedstrijden van de Rolex Grand Slam of Show Jumping zal je je moeten laten gelden in een indoor arena en op zand. Hoe schat je je kansen in om in de nabije toekomst nog een Major te winnen? 

Weishaupt: Ik geloof in LB Convall's kwaliteiten, ook op indoor wedstrijden, en zal hem uiteraard zo goed mogelijk voorbereiden op de indoor shows. Maar hoe je het ook draait of keert: je kan zo goed trainen als je wil en in absolute topvorm verkeren, uiteindelijk heb je toch net dat beetje extra geluk bovenop dit alles nodig om een Major te winnen. Wat Scott Brash twee jaar geleden presteerde, namelijk drie keer op rij een Major winnen, was absoluut sensationeel en zal niemand waarschijnlijk snel herhalen. Maar de Grand Slam wedstrijden zijn de vier beste shows ter wereld. Deze combinatie van de twee beste indoor shows en de twee beste outdoor shows is enorm speciaal, en elke ruiter droomt ervan om de Grand Slam te winnen. Ik zal in elk geval al mijn energie focussen op dit doel!