Op weg naar de top met Edwina Tops-Alexander

Op weg naar de top met Edwina Tops-Alexander
Het is alweer bijna tijd voor de Longines Global Champions Tour finale van 2016, waar er één ruiter zal worden gekroond tot de 'LGCT Champion of Champions'.
Het afgelopen seizoen stonden er maar liefst drie ruiters aan de top, maar naarmate het seizoen ten einde komt gaat het nog om twee ruiters die in de race zijn voor deze titel. De Australische Edwina Tops-Alexander is één van deze ruiters die aan de top staat. Zij schreef deze titel al twee maal eerder op haar naam en maakt zich op om ook haar derde titel op naam te schrijven.

Hoewel ze zich geen illusies maakt over hoe moeilijk dit gaat worden, blijft ze zeer gefocust op haar doel. Wij spraken de amazone over haar gedachten richting de finale, wat haar tactieken zullen zijn en wat voor haar de highlights waren van dit seizoen.

Nu we richting de finale gaan in Doha, kun je ons wat vertellen over jouw seizoen tot dusver? Wat waren voor jou de highlights van dit seizoen?

Ik ben erg tevreden over dit seizoen en heb geboft met de fantastische paarden die ik te rijden heb. Ook het team dat achter mij staat zou ik niet zonder kunnen. Natuurlijk was het winnen van de eerste ronde in Miami samen met Tequila voor mij één van de hoogtepunten. Miami is een uniek evenement en ik vind het er geweldig.

In Mexico hing de mooiste sfeer en het was hier dat ik het GCL Team event op mijn naam mocht schrijven, wat een fantastische start om het seizoen was. Elke dag waren er duizenden mensen op de been in Mexico en voor alle combinaties werd even hard gejuigd, dit gaf echt een geweldig gevoel. Het was de eerste keer dat er een evenement als dit plaatsvond in het hart van Mexico stad.

De grootste highlight van dit jaar verwacht ik in Doha. Met alle veranderingen door de maanden heen in het klassement verheug ik mij echt op evenement.

 

 

Edwina-Tops-Alexander-Old-Chap-Tame-Antwerpen14-1

Indien je de titel zal winnen van het LGCT Champion of Champions zou je wel geschiedenis schrijven, gezien je dan de eerste ruiter ooit bent die de titel drie keer op naam schrijft. Wat is hier de impact van op jou en wat zou het voor jou betekenen?

Het zou natuurlijk geweldig zijn en het zou vooral voor mijzelf als ruiter zijnde veel betekenen. Het is een mooie weerspiegeling voor al mijn resultaten. Natuurlijk wil iedereen graag historie schrijven, maar mijn plan is om rustig te blijven en simpelweg mijn best te doen.

Hoe was het voor jou om het evenement te zien groeien en groeien door de jaren heen? Wat houdt het voor jou in dat je zo hoog in de rankings staat en wat is de sleutel voor succes?

De afgelopen 11 jaar heb ik op één na in alle GCT Grand Prix's deelgenomen. Ik heb dus zeker een hele groei in het evenement meegemaakt. Het is ieder jaar spannender en spannender om in deze competitie mee te kunnen rijden, vooral ook omdat natuurlijk alle ruiters hun best doen om in die top 30 te belanden. Omdat je iedere wedstrijd weer strijdt tegen de wereldtop maakt het dat het een heel spannend en intense evenement is. Dit maakt ook dat het een fantastisch gevoel is om te winnen, omdat je dan wint van de besten van het veld. Het is een geweldige krachtmeting. Voor vanuit het oogpunt van een sporter is het fantastisch om je krachten keer op keer te kunnen meten met de wereldtop, om op het hoogste niveau te blijven en te weten waar je naartoe moet werken om succes te blijven behalen.

Om zo hoog in de rankings te staan showt dat vooral dat ik een geweldig seizoen heb gehad. De sleutel van dit succes is zoals ik altijd al gezegd heb consistentie.

 


LGCT Shanghaiwith Edwina Tops Alexander and Jessica Springsteen by Tian Xia for Equnews

LGCT Shanghai met Edwina Tops Alexander en Jessica Springsteen by Tian Xia voor Equnews


Tussen jou en Rolf staan op dit moment slechts vijf punten. Wat zijn zijn sterke punten en heb je nog een speciale tactiek of strategie hoe je de finale ingaat?


Rolf heeft ontzettend veel ervaring in dit spelletje, wat wel één van zijn sterke punten is. Daarnaast heeft hij natuurlijk al meerdere malen geprobeerd deze finale te winnen. Hij heeft er regelmatig heel dichtbij gezeten en ik weet hoe belangrijk het voor hem is om ditmaal te winnen. We zitten regelmatig in hetzelfde schuitje, maar af en toe sta ik op hem voor en was ik degene die naar de winst reed.


Mijn tactiek is simpelweg mijn best te doen om op het podium te eindigen. Vijf punten verschil is niet heel veel en ik zal dan ook een goed resultaat neer moeten zetten om voor te blijven op Rolf. Maar alles is mogelijk en aan het einde van de dag kan er slechts één de winnaar zijn.