Niels Knape: "Zo’n opsteker heb je af en toe nodig als je er zeven dagen in de week voor traint"

Het was een wisselvallig jaar voor springruiter Niels Knape. Zijn toppaard Cacharel die na een blessure weer volledig was opgebouwd, kreeg een terugval na een wedstrijd in Lummen. Gelukkig kreeg de talentvolle ruiter een nieuw paard te rijden, Suarez, met wie hij geen veelbelovende start maakte. Echter na een periode van elkaar leren kennen werd dit al gauw anders en sprongen ze met regelmaat naar de winst. Aan Ruiters in Oranje verteld hij over zijn jaar:

“Eerlijk gezegd heb ik geen geweldig sportjaar achter de rug. Mijn beste paard Cacharel was na een blessure weer helemaal opgebouwd, maar kreeg na de wedstrijd in Lummen weer een terugval. Toen dacht ik: ‘Daar gaat het seizoen, dat wordt niets meer.’ Ik kreeg ondertussen een nieuw paard onder het zadel, Suarez. Het duurde even voordat ik wist hoe ik hem moest rijden en we een combinatie werden. Zo ging het op het NK Young Riders in Mierlo echt niet goed. Ik ben naar bondscoach Luc Steeghs toe gegaan en heb hem gevraagd of ik nog kans maakte op het Nederlands team. Hij zei eerlijk dat de kans heel klein was geworden door het NK. Dus besloot ik mij op de senioren te richten en een aantal tweesterren te starten. Meteen al in de eerste Grote Prijs ging het ineens top met Suarez. Kort daarna mocht ik in Wierden invallen in het team en hebben we de landenwedstrijd gewonnen. Grappig genoeg is het door de goede resultaten, voornamelijk bij de senioren, toch nog gelukt is om te selecteren voor het EK Young Riders, heel gaaf! Ik ben vertrouwen blijven hebben in Suarez, ben stug door blijven gaan, en dat werd uiteindelijk beloond met een teamplek. Ik had hem precies op tijd topfit en in vorm.

Helaas ging het meteen al op de eerste dag van het EK mis, waardoor ik op het laatst gewisseld werd met een andere teamgenoot. Ik wilde daar natuurlijk zo goed mogelijk rijden en baalde er onwijs van. Maar achteraf ben ik blij dat we het EK überhaupt gered hebben. Ik kan er nu wel positief op terugkijken. Zo kan het gaan in onze sport. De ene keer ben je foutloos en pak je de winst en de volgende keer bungel je ergens onderaan in het klassement. Na het EK heb ik weer goede resultaten geboekt, dus dat haalde me weer uit de dip. Zo’n opsteker heb je af en toe nodig als je er zeven dagen in de week voor traint.

Anky van Grunsven en Harrie Smolders hebben tijdens de laatste meeting van het Rabo Talententeam verteld over hoe je naar een piekmoment toe werkt met je paard. Heel leerzaam en leuk om te horen hoe de topruiters dat doen. Het Rabo Talententeam heeft daarnaast mogelijk gemaakt dat ik iedere week fitnesstraining kan doen en ik ben begonnen met mentale training van Rico Schruijers. Hij kan super goed uitleg geven over hoe alles tussen de oren werkt. Hopelijk komt Cacharel volgend jaar weer helemaal terug in vorm. Pas dan ga ik specifieke doelen stellen. Ik kan me er in ieder geval erg op verheugen om met haar de ring in te gaan!”