Nederlanders houden zicht op podium plaats in Las Vegas

Nederlanders houden zicht op podium plaats in Las Vegas

Jur Vrieling, Maikel van der Vleuten en Gerco Schröder rijden morgen de derde en laatste wedstrijd van de Wereldbekerfinale springen. In de tweede wedstrijd vannacht in Las Vegas hielden de drie Nederlandse ruiters met een springfout de aansluiting met de top van het klassement. Vrieling en Van der Vleuten hebben nog uitzicht op een podiumplaats met respectievelijk 7 en 8 (straf)punten. Olympisch kampioen Steve Guerdat won het tweede onderdeel van de finale en deelt de leiding met de populaire thuisrijder Richard Fellers.





In het loodzware tweede onderdeel van de Wereldbekerfinale springen plaatsten slechts 6 van de 35 combinaties zich voor de barrage. Daarin was Olympisch kampioen Steve Guerdat met Albfuehren’s Paille vier Amerikanen en een Noor te snel af. Guerdat (Zwi) neemt de leiding in de tussenstand, waarin de plaatsingspunten van de eerste twee wedstrijden zijn omgezet in strafpunten.

Met 0 strafpunten starten Guerdat en de verrassing van het toernooi – Richard Fellers met de 19-jarige hengst Flexible – morgenavond in de laatste wedstrijd van de finale als laatste. Fellers won de wereldbeker in 2012 in ‘s Hertogenbosch, Guerdat was toen net als in 2013 tweede met Nino des Buissonnets.

Jur Vrieling (Holwierde) staat met 7 punten op de gedeelde achtste plaats in het klassement. Dat is minder dan twee springfouten van de leiders, dus houdt Vrieling altijd nog uitzicht op een plaats op het podium. Als zijn schimmelhengst VDL Zirocco Blue N.O.P. morgen weer net zo goed springt als vannacht en gisteren is dat zeker mogelijk. In de tweede wedstrijd maakte de hengst op de hele moeilijke driesprong een springfout. Met een tijdfout erbij eindigden ze de wedstrijd op de 16e plaats.

Vrieling: “Ik vond Zirocco Blue geweldig springen. Daar ben ik echt blij mee. Misschien kwam ik iets te hard uit op het middelste element van de driesprong. Hij raakte vervolgens de uitsprong maar net aan. Ik dacht zelf dat we erover waren, maar hij viel alsnog. Die tijdfout had ik eigenlijk niet verwacht. Toch overheerst het goede gevoel over de manier waarop hij sprong. Dat was echt geweldig.”

Dat is precies een plek hoger dan Gerco Schröder (Tubbergen) met de geweldige springende Glock’s Cognac Champblanc, die voorbeeldig door de moeilijke lijnen in parcours ging. Op een hoge, brede oxer kreeg de schimmel een ongebruikelijke fout. Schröder: “Cognac gaf me een super gevoel. Waar die fout vandaan kwam, kan ik niet verklaren. Dat was jammer. Hij sprong vervolgens geweldig door die driesprong. Daar ben ik wel heel tevreden over. Ik denk dat er maar tien paarden zonder fouten doorkwamen. De tijd stond niet extreem, maar er waren ook geen opties om ergens een galopsprong minder te rijden. Misschien had ik naar de driesprong vijf galopsprongen kunnen rijden, toch ging ik voor de zes om daar geen onnodig risico te nemen.” In de tussenstand vinden we de combinatie op plaats 15 met 14 (straf)punten.

Maikel van der Vleuten (Someren) en VDL Groep Verdi TN N.O.P.(v.Quidam de Revel) leken op weg naar een foutloze ronde na een overtuigend begin van het parcours. Echter de eerste hindernis van de driesprong werd licht getoucheerd en de balk viel. Maikel: “Ik wilde niet te dicht bij de driesprong komen en plek overhouden. Verdi verloor echter iets aan activiteit naar de combinatie toe. Hij sprong vervolgens niet zo mooi voor me uit, kiepte iets naar links en we kregen die fout. Hij vocht zich wel knap over de tweede oxer. Net als in het parcours deed hij ook daar enorm zijn best.” Met de twaalfde plaats in de tweede en de negende in de eerste wedstrijd, zijn Maikel en Verdi nu elfde in de tussenstand met 8 punten. Bij twee foutloze manches morgenavond in de laatste wedstrijd, kunnen ze stijgen in het klassement afhankelijk wat de concurrentie doet.

Zoal gebruikelijk in een wereldbeker zijn de parcoursen moeilijk. Met name de driesprong werden vele springfouten gemaakt. Bondscoach Rob Ehrens daarover: “In deze kleine bak is het al heel moeilijk aanrijden vanuit de wendingen. Dan is het inkomen van zo'n driesprong, met oxer-oxer als opener en langs de kant gebouwd, helemaal een jokerspel.'

20150417_WC_2015_1728_Steve_Guerdat 20150417_WC_2015_1650_Rich_Fellers 20150417_WC_2015_1535_Lucy_Davis 20150417_WC_2015_1550_Beezie_Madden 20150417_WC_2015_1631_Steve_Guerdat