Kevin Thornton toch schuldig bevonden voor mishandeling Flogas Sunset Cruise

Kevin Thornton toch schuldig bevonden voor mishandeling Flogas Sunset Cruise



Vanmiddag werd er bij ons bekend gemaakt dat er een definitieve uitspraak is gedaan in de zaak van het FEI tegen de Ier Kevin Thornton. Thornton werd vorig jaar oktober tijdens het CSI van Cagnes-sur-Mer beschuldigd van het dusdanig mishandelen van zijn paard Flogas Sunset Cruise (v. Douglas) dat deze op 10 oktober overleed.

In de uitspraak van het FEI Tribunaal wordt verklaard dat Thornton schuldig wordt bevonden aan paardenmisbruik en heeft daarop de ruiter voor vier maanden geschorst. Deze schorsing zal ingaan op het moment van de uitspraak die plaatsvond op dinsdag 6 juni. Tevens dient de ruiter een boete van 5000 Zwitserse francen te betalen en wordt er hetzelfde bedrag in onkosten van hem geëist.

Het FEI geeft in zijn bevindingen aan dat het gedrag van Thornton onacceptabel was richting het paard. Ook stond er in het verslag te lezen dat het paard herhaaldelijk en buitensporig met de zweep geslagen is en vaker dan dat Thornton zelf zou hebben beweerd. Het FEI baseert zijn bevindingen op het getuigenverslag, waarin te lezen is dat het paard herhaaldelijk werd geslagen om te blijven galopperen. Na de training zakte het dier in elkaar en overleed direct na de trainingssessie. Hierop stelt het Tribunaal dat ondanks het uitblijven van de bewijzen van een dierenarts of het dier onnodig pijn heeft geleden of zich in een onnodige stresssituatie bevond, dat het getuigenverslag als voldoende geldt om de ruiter een schorsing op te leggen.  Ook stond er duidelijk in het verslag te lezen dat indien het paard het wel overleefd had er eveneens een zaak zou zijn geopend.

In het rapport dat is aangeleverd door de dierenarts die de sectie op het paard heeft verricht staat te lezen: 'Het post-mortem onderzoek heeft geen veelzeggende zichtbare schade opgeleverd die de oorzaak zouden kunnen zijn van de dood van het paard.' Wel stelt Dr. Antoine Tortereau, die professor is in vetenarische pathologie aan de universiteit van Lyon, dat er minstens tien duidelijke rode striemen zichtbaar waren in de spieren van de rechterschouder, wat wijst op een recente spierbloeding. Volgens Tortereau kan het niet uitgesloten worden dat de aanwezigheid van deze zichtbare striemen een indicatie is dat het paard herhaaldelijk geslagen is.





Na het voorval in oktober reageerde Thornton met de volgende woorden: "Ik ben al heel mijn leven bezig met paarden. Ik zou nooit een paard doodslaan. Ik heb dat niet gedaan en ik zou het ook nooit doen. Ik ben niet zo’n persoon. Ik was ook niet gedurende drie uur aan het rijden zoals op sociale media wordt gezegd. Ik heb hem maximum 15-20 minuten gereden voor hij neerviel. Mensen lijken hem te verwarren met de andere schimmels die ik mee had, aangezien ik die eerder die dag ook gereden heb."


Lees de volledige bevinding hier