Kevin Jochems: "De eerste paar weken had ik het echt zwaar"

Kevin Jochems: "De eerste paar weken had ik het echt zwaar"
Het was een zeer bewogen jaar voor de jonge Kevin Jochems. Zijn jaar begon zeer goed en hij bracht zijn paarden dan ook uit over de hele wereld, waaronder in Amerika en in Mexico. Ook op de Nederlandse Kampioenschappen voor de Young Riders behaalde hij een fantastische derde plaats. Maar aan al die mooie ervaringen kwam abrupt een einde toen de jonge ruiter twee maanden geleden hard ten val kwam in Spanje. Bij een training viel hij van zijn paard, waarbij hij met spoed naar het ziekenhuis werd gebracht. Hier bleek al snel dat zijn bekken zodanig gebroken waren dat enkel een operatie uitkomst kon bieden. Hij kreeg verschillende pinnen in zijn bekken om deze te stabiliseren en mocht na acht dagen het ziekenhuis verlaten. Maar toen kwam daar nog de emotionele pijn bij van het opnieuw leren lopen en het aanvaarden van wat er gebeurd is. Aan Ruiters in Oranje deed hij zijn verhaal:

"Mijn jaar begon goed met mooie wedstrijden in Miami Beach en Mexico. Dat waren mijn eerste vijfsterren wedstrijden en was echt super gaaf om mee te maken, zeker omdat ik in Mexico een goed resultaat neer wist te zetten. Daarna werd ik op het NK Young Riders derde en reed ik nog vijf vijfsterren concoursen. We waren lekker op dreef! Daardoor heb ik veel mensen leren kennen en kennis kunnen maken met hoogste niveau. Op het EK Young Riders had ik een van de meest bijzondere rondes ooit. Ik moest voor het team als laatste de ring in en moest nul rijden om het zilver veilig te stellen. En dat lukte! Wat een ontlading, geweldig!

Twee maanden geleden waren we voor een aantal weken in Spanje om wedstrijden te starten. Tijdens een training kwam ik ten val met mijn paard met heftige gevolgen. Mijn bekken waren aan diggelen. Ik werd naar het ziekenhuis gebracht en dezelfde avond nog geopereerd om met pinnen mijn bekken te stabiliseren en zo inwendige bloedingen te voorkomen. Na acht dagen in het ziekenhuis in Spanje kon ik worden overgebracht naar Nederland. Daar ben ik opnieuw geopereerd om alles recht te zetten en weer vast. Inmiddels ben ik weer thuis en begin ik langzaam aan de situatie te wennen. En het vooral ook te accepteren. De eerste paar weken had ik het wat dat betreft echt zwaar. Maar ik weet dat alles goed kan komen als ik geduld heb en er hard voor werk. Ik ga iedere dag naar de fysio om eerst opnieuw te leren lopen. Mijn herstel is nu mijn eerst en enige prioriteit. Geen idee hoe lang het nog zal duren voor ik weer op het paard zit.

Gelukkig heb ik nog wel de eerste bijeenkomst van het Rabo Talententeam mee kunnen maken. Daar hebben we onder andere paarden op hun exterieur beoordeeld. Hartstikke leerzaam, want dat had ik nog nooit eerder gedaan. Verder was ik van plan mijn budget te besteden aan een uitgebreid sportonderzoek, waarbij je aan alle kanten wordt gemeten om te kijken waar fysiek de verbeterpunten liggen. Dat gaat nu natuurlijk even niet, maar pakken we in de toekomst zeker weer op."