Jody van Gerwen jongste winnaar ooit in Assen

Ze is de jongste winnaar ooit van de Grote Prijs van Drenthe, Jody van Gerwen. Zondagmiddag wist ze magistraal te winnen en wist deze 21-jarige inwoonster van Limbricht alle grote namen in de sport  het nakijken te geven in de Asser TT Hall. Met Tantalus (v. Namelus R) zette Van Gerwen een erg snelle tijd neer in de barrage, een tijd waar geen van de andere veertien combinaties een antwoord op had.

Zo spannend is een barrage van in Assen de afgelopen 59 jaar nog niet geweest. Vijftien aan elkaar gewaagde combinaties plaatsten zich. Vijf combinaties bleven niet foutloos, de andere tien wel. En de verschillen waren zo klein dat de amazone die de tweede plaats voor zich opeiste, de Zweedse Petronella Andersson, op slechts vierhonderdste van een seconde achter Van Gerwen eindigde. Ook tussen de andere combinaties was het gat uitermate klein.

Het was aan routinier Albert Voorn met Evertsoord (v. Numero Uno) om de eerste tijd neer te zetten. In een fraaie rit kwam Voorn tot 35.04.  Pas vier ritten later was het Timothy Hendrix uit Baarlo met zijn 11 jarige rijn Very Nice die daar onder dook met  33,84. Bart Bles die metLord Zandro keek bij Hendrix af hoe het moest en was een fractie sneller in 33.81, waarmee hij de derde plaats in het eind klassement pakte.

Vier ritten later kwam Van Gerwen in de ring. Een super snelle rit goed gereden rit maakte ze er van en bij de laatste hindernissen waarbij iedereen haar aanmoedigde vanaf de kant, onder anderen van haar vader, op en dat gaf haar extra vleugels. De laatste twee hindernissen werden in een enorm rap tempo genomen, waardoor de klok bij Van Gerwen bleef staan op 32.51.

Dat die tijd niet helemaal veilig was bleek in de rit van Petronella Andersson met Nosco de Blondel (Desir du Chateau x Paladin des Ifs). Slechts vierhonderdste was ze langzamer dan Van Gerwen. “Dat is sport, de ene keer win je de andere keer”, liet de 22 jarige Zweedse die voor de stal van oud-topruiter Emile Hendrix rijdt. Ondanks het missen van de hoofdprijs was ze complimenteus voor het concours in Assen. “Een geweldige accommodatie en een heel mooi concours om te rijden.”

De organisatie kijkt inmiddels vooruit naar de toekomst en is door de FEI – de wereldbond voor hippische sporten – gevraagd een wedstrijd voor de wereldbeker vierspannen te gaan organiseren. NIC-voorzitter Max Becherer liet weten serieus met dat verzoek om te gaan. Misschien leidt het over twee jaren tot zo’n wereldbekerwedstrijd tijdens het 60ste NIC. De springsport zal echter niet naar het tweede plan worden geschoven.

Kijk hier voor de volledige uitslaten

bron: NIC Assen