Jack Ansems: “Voor echte talenten wordt de springsport steeds moeilijker.

Jack Ansems: “Voor echte talenten wordt de springsport steeds moeilijker.
Trots op de familietraditie, dat is de 30-jarige Jack Ansems. Hij is springruiter, handelaar en trainer/coach op het hoogste niveau en viert dit jaar het 50-jarig bestaan van Stal Tandhof. Met enige zorg bekijkt hij de toekomst van de springsport: “Als je nu onderaan begint, ga je het afleggen tegen de mensen die het geld hebben.”

Stal Tandhof is tegenwoordig gevestigd in het buitengebied van Sint-Oedenrode, daarvoor in Rucphen en daarvoor bij vader Jaco en moeder Ageet in het Belgische Poppel. Maar het begon vijftig jaar geleden aan de Tandhofkade in Delft bij de sport- en pensionstal van opa Jan Mooij. Jack’s ooms Gert-Jan en Piet reden van daaruit hun nationale en internationale concoursen, Jack’s moeder Ageet groomde voor ze. Toen Piet vertrok naar Alwin Schockemöhle en Gert-Jan naar Paul Schockemöhle, ging moeder Ageet met haar vader verder op de stal in Delft, ook toen Jan was overleden. Op een gegeven moment samen met haar man Jaco, de bekende paardentandarts die nu ook de tak Tandhof Breeding erbij doet.

“Toen ik een jaar of 10 of 11 was, is mijn moeder gestopt met zelf rijden. Ze reed veel nationaal, een enkele keer ook internationaal. Het werd gewoonweg te druk met de pony’s. Mijn moeder en mijn vader hebben alles gedaan om het rijden voor mij mogelijk te maken. Onder de naam Stal Tandhof, die hebben we steeds meegenomen, trouw aan de traditie. Veel mensen denken dat die naam te maken heeft met het beroep van mijn vader maar dat is dus niet zo.”

[caption id="attachment_162748" align="alignnone" width="378"] Jack op een van zijn eerste pony's bij Stal Tandhof[/caption]

Jack reed als jonge ruiter maar liefst zeven Europese Kampioenschappen voor Nederland, bij de pony’s, als junior en als young rider. In de tussentijd werkte hij behalve bij Stal Burg ook vier jaar bij VDL van Wim van de Leegte, die hem de kans gaf de belangrijke internationale ervaring op te doen. Aan het eind van zijn young riders-periode begon Jack voor zichzelf. Vooruitstrevend als hij is op verschillende fronten tekende hij zelf zijn logo, maakte hij later zijn eigen website en ontwikkelde hij ook een eigen app waardoor zijn paardeneigenaren precies kunnen volgen waar hij gaat rijden en wat de uitslagen zijn. Sinds april 2017 is Jack samen met vriendin Linda Giesberts gevestigd in Sint-Oedenrode, waar hij op de accommodatie van de familie Van den Bosch de beschikking heeft over dertien boxen, een rijhal, een buitenpiste en weilanden: “In vergelijking met bij voorbeeld Rucphen is dit toch de regio waar het meer gebeurt. Dichter bij de Peelbergen, de snelweg, Asten, noem maar op. Gewoon centraler voor wat ik wil doen. En ik heb een super verstandhouding met de familie Van den Bosch, echte paardenmensen. Ik hoef ze niks te vragen, we kunnen gewoon onze eigen gang gaan.”

[caption id="attachment_162750" align="alignnone" width="386"] Jack met vader Jaco en moeder Ageet[/caption]

Springruiter Jack Ansems is de afgelopen jaren zijn bezigheden gaan uitbreiden. Natuurlijk brengt hij paarden uit voor eigenaren en verkoopt hij ze als dat de bedoeling is. Daarnaast is hij sinds december 2017 officieel gediplomeerd trainer/coach op het hoogste niveau dat we in Nederland kennen, niveau 5: “Les geven en mensen begeleiden, dat is heel leuk om te doen. Ik zie dat er behoefte aan is en dat er steeds meer behoefte komt. Er is steeds minder knowhow in de paardenwereld. En de sport is hard aan het veranderen. Mensen met heel veel geld hebben dadelijk de betere paarden, rijden ook de wedstrijden, maar de echte paardenkennis ontbreekt soms een beetje. Daardoor gaan de prijzen ook omhoog. Maar voor de echte talenten als ruiter wordt het steeds moeilijker om aan bod te komen. Een heel goede ruiter uit het dorp zal bijna niet meer aan de top komen zonder de juiste mensen achter zich. Dat is eigenlijk een heel slechte ontwikkeling.”

[caption id="attachment_162751" align="alignnone" width="394"] Gedreven in het lesgeven en coachen[/caption]

Opleiding is in een aantal opzichten een belangrijk woord bij Jack Ansems. De basis is natuurlijk het wedstrijden rijden, waarmee het allemaal begon (“we zijn wel een beetje strikkengek in de familie”) en wat ook in het oog sprong bij de verschillende eigenaren die hun paard bij Jack stallen: “Ik heb best wel wat paarden opgeleid naar een hoger niveau, van niks naar 2 of 3 sterren niveau. Maar in de opleiding heeft elk paard heeft zijn eigen tijd nodig. Snel er doorheen drukken, daar geloof ik niet zo in.” En dan de opleiding van zijn leerlingen: “In Etten-Leur bij Rinus Blom reden op zondag 11 of 12 combinaties die bij mij trainen. Ik weet nog goed dat ze bijna allemaal begonnen in het L met de hoop om ooit M te rijden. En nu rijden ze allemaal Z, dat is echt leuk om te zien!”

Stal Tandhof gaat door, op eigen kracht: ”Wij doen het helemaal zelf, op eigen kracht. Dat betekent ook dat we het ons niet kunnen veroorloven om een paard echt voor de sport aan te houden. Want ook dat verandert: de sport wordt steeds duurder. Startgelden, paspoorten, alles eromheen, noem maar op, het hele spelletje, dat is af en toe best moeilijk. Een sponsor? Als ik een sponsor kan vinden, wil ik daar wel serieus mee om tafel.”

Stal Tandhof op Universal Horse Data

Stal Tandhof op Facebook