Herpesvirus bij paarden in Stuttgart geconstateerd

Herpesvirus bij paarden in Stuttgart geconstateerd
In Stuttgart is een paard geëuthaniseerd van een rijvereniging. Het dier vertoonde neurologische symptomen, die het paarden Herpesvirus met zich mee kan brengen. Er zijn geen verdachte gevallen meer bekend van paarden, die met dit virus zouden zijn besmet op de rijvereniging Stuttgart.

Hoewel er niet meteen andere paarden bevonden zijn met het virus worden alle eigenaren van de paarden geadviseerd over preventatieve behandelingen van de paarden. Daarnaast mag geen van de paarden het terrein van de rijvereniging Stuttgart verlaten.

De rijfaciliteiten van de rijvereniging zijn nog steeds gesloten.  Verder worden er nauwkeurige controles op alle paarden uitgevoerd. Deze maatregelen worden uitgevoerd in overleg met paardenkliniek Kirchheim en de paarden- en gezondheidszorgdienst Stuttgart CVUa.



Herpes virus voor paarden


De verspreiding van het Rhinopneumonie-virus (ook wel equine herpesvirus genaamd) vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden of door samen stallen in één ruimte. Het virus kan direct worden overgedragen van paard op paard via neus- en ooguitscheiding, geaborteerde foetussen of gewoon door overdracht van kleine virusdeeltjes via de lucht.

In principe kan het virus ook door de mens via kleren en handen worden overgedragen als deze van het ene naar het andere paard gaat. Door goed te douchen, schone kleren aan te trekken en schone schoenen kan deze vorm van overbrengen worden uitgesloten. Een bedrijf dat een (mogelijk) probleem heeft doorgemaakt dient twee weken na de laatste koortsaanval contacten met andere paarden te vermijden.Typische symptomen zijn symptomen van verlamming, koorts, slaperigheid, verlies van eetlust en ademhalingsziekte