Harrie Smolders schrijft historie met vroegtijdige kampioenstitel in de Longines Global Champions Tour

Harrie Smolders schrijft historie met vroegtijdige kampioenstitel in de Longines Global Champions Tour
Het is dan officieel! Na zijn ontzettend succesvolle seizoen mag Harrie Smolders zich de nieuwe kampioen noemen van de Longines Global Champions Tour. Nog voor de laatste ronde van start zal gaan in Qatar, kon de ruiter de champagne opentrekken.

Zoals hij zelf vertelde vanmiddag, "voelt het geweldig en is hij zeer vereerd", om deze titel achter zijn naam te mogen noteren. Met veel trots laat hij zich dan ook toevoegen in het rijtje elite ruiters die hem deze prestatie al voor gingen. Hij schreef diverse manches op zijn naam, zoals onder andere de Grote Prijs winst in Chantilly, podiumplaatsen in Parijs, Hamburg en ook Rome en ook nog eens vierde en vijfde plaatsen in London, Shanghai en Miami Beach.

In het zadel van zowel Don VHP Z als Emerald, beiden een nakomeling van Diamant de Semilly, behaalde de ruiter dan ook fenomenale resultaten. Met een goed berekende strategie startte hij het hele seizoen met beide paarden. Gezien zijn constante prestaties was er een grote kans dat hij de finale al zal halen voordat de laatste editie zou gaan worden verreden in Qatar.

President en oprichter van de Longines Global Champions Tour, Jan Tops, noemt de overwinning van Smolders welverdiend. "Met maar liefst zes of zeven podium plaatsen heeft hij hier geweldige vorm laten zien in de Tour. Net als Scott Brash vorig jaar is hij absoluut een terechte winnaar. Daarnaast schrijft hij historie door al voor de laatste wedstrijd de titel op zijn naam te schrijven."

Een stralende Smolders vertelt: "Mijn paard houdt van deze locatie, dat is de reden waarom ik gekozen heb voor hem in deze ronde. Dit heeft vandaag fantastisch voor ons uitgepakt, want ik had zeker niet verwacht om de kampioenstitel, en al helemaal niet vandaag, op mijn naam te mogen schrijven. Ik heb echt een geweldig seizoen achter de rug met mijn twee toppaarden en het is mede dankzij mijn partners Copernicus en Eurohorse dat deze prestaties mogelijk zijn. Het doel van vandaag was vooral om foutloos te blijven, daar hoefde ik niet perse de snelste ronde bij neer te zetten."

"Het voelt goed om kampioen te zijn. Al mijn voorgangers zijn buitengewone ruiters met fantastische paarden en om mijn naam daar bij aan toegevoegd te zijn op de trofee voelt heel speciaal. Het is een grote prestatie voor alle eigenaren en al mijn personeel. Mijn beide paarden hebben het geweldig gedaan dit seizoen en doordat ik de keuze heb tussen deze twee fantastische paarden heb ik deze prestatie kunnen bereiken", aldus Smolders.

Na deze wedstrijd in Rome wordt er nog een ronde verreden in Qatar. De titel kunnen ze Harrie Smolders met 278 punten niet meer afnemen. Het over podium bestaat uit Lorenzo de Luca die sterk tweede staat met 260 punten en Christian Ahlmann die volgt op de derde plaats met 257 punten.