Goud voor springruiters op wereldruiterspelen

Goud voor springruiters op wereldruiterspelen
In een bloedstollende finale is het Nederland dat aan het langste eind trekt. Als laatste starter maakte de rit van Gerco Schröder niets meer uit voor het eindresultaat, maar met één balk voor Glock’s London N.O.P maakte hij het wel officieel. Nederland is Wereldkampioen springen voor thuisland Frankrijk dat zilver wint, de Verenigde Staten pakken het brons

Het was even schrikken Oranje vandaag met topruiter Dubbeldam die ditmaal niet opende met een foutloos parcours. Op de middelste van de driesprong, de oranje Alltech oxer, kwam de balk uit de lepels nadat Zenith SFN deze aantikte. Aangevuld met een tijdfout en foutloze ritten van de directe concurrenten Duitsland en Amerika kwam er veel druk op de Nederlandse equipe te staan.

Vervolgens is het fenomeen Pénélope Leprévost met de geweldig springende Flora de Mariposa die het Franse publiek uit hun dak laat gaan.  De combinatie zet een foutloos parcours neer en houdt Frankrijk op  10,08, slechts twee punten achter Nederland.

Na Leprevost was het Marcus Ehning  die met Cornado NRW als tweede in de ring kwam voor Duitsland. Lang bleef de combinatie op stijlvolle wijze foutloos, maar pakte op de voorlaatste steil helaas nog een balk mee om daar ook nog een tijdfout aan toe te voegen.  Gunstig voor Nederland, jammer voor Duitsland dat nu zakt naar de vierde plaats. Kent Ferrington noteerde ook een balk voor Amerika met Voyeur en houdt daarmee alles dicht bij elkaar.

IMG_5210Maikel van der Vleuten komt daarna met Verdi in de ring en zet een rit neer waarbij elke Nederlander op het puntje van de stoel zit. Hij begon grandioos, kreeg later wat mazzel, en tikt op de laatste hindernis de balk uit de lepels. Wat een pech!

Even later is het voor Frankrijk weer reden voor een feestje. Kevin Staut zet met Reveur de Hurtebise HDC een rit uit het boekje neer en blijft in de race om de medailles.  Vervolgens zien we wereldkampioen Daniel Deusser en Cornet d’Amour een fout maken waardoor de Duitser wat wegzakken in het klassement.  Barron maakte net als gisteren een klein foutje waardoor Lucy Davis haar team ook op een mindere positie zet.

IMG_5250Echter ligt alles nog open wanneer Jur Vrieling met VDL Bubalu de ring in rijdt. Nederland heeft nu echt een nulronde nodig, maar kan Vrieling deze neerzetten na zijn teleurstelling gisteren? Ja! Kan Jur nu volmondig bevestigen. In een geweldige rit noteert hij de eerste nulronde voor Oranje op het bord en zet daarmee stevig druk op de concurrentie.

Al bijna Franse held Patrice Delaveau  voelt nu echt de druk. Hij moet met Orient Express HDC een foutloze rit noteren om kans te maken op de gouden plak. Heel Frankrijk zit adembenemend te kijken naar de rit en ziet vervolgend de droom in duigen vallen wanneer de klassementsleider een springfout maakt.

Goud komt is helemaal in zicht voor Nederland wanneer Ludger Beerbaum en Chiara een balk hebben en daarmee net buiten het podium zullen eindigen. Beezie Madden pakt daarna  als een na laatste starter (voor Gerco met London) nog even de leiding met Cortes C in het individuele klassement met slechts 0,16 strafpunten en zet Amerika op het Brons.