Eerste FEI Pony Jumping Trophy finale tijdens Jumping Mechelen

Eerste FEI Pony Jumping Trophy finale tijdens Jumping Mechelen
Vorig jaar werd tijdens Jumping Mechelen de eerste wedstrijd voor de FEI Pony Jumping Trophy georganiseerd. Een wedstrijd waarbij de ponyruiters op een concours van het hoogste niveau net voor de topproef hun Grote Prijs kunnen rijden. Vorig jaar won Zara Poels in Mechelen en voor de toen zestienjarige amazone uit Kampenhout was dat een mooie afsluiter van haar ponytijd.

Dit jaar werd door de FEI een heel circuit opgezet met wedstrijden in Oslo, Herning, Verona, Lyon en Stuttgart. Jumping Mechelen heeft de eer de eerste finale van internationale circuit te organiseren. Voor de allerjongste ruiters is dit een unieke gelegenheid om voor een groot publiek te rijden want in Mechelen rijden ze net voor de FEI Longines World Cup Grand Prix op 30 december.

De 20 ponyruiters die zullen deelnemen aan de finale zijn afkomstig uit België, Ierland, Portugal, Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland en Italië.

Aan de leiding staat de Ierse Abbie Sweetnam die met Dynamite Spartacus won in Verona, vierde was in Lyon en tweede in Stuttgart. Wat verwacht de zestienjarige amazone van de finale?

Abbie “Mijn doel zal hetzelfde zijn als op elke wedstrijd, mijn uiterste best doen en plezier hebben. Mechelen is wel heel speciaal want het wordt mijn allerlaatste wedstrijd op mijn ongelofelijke pony! Ik vond dit nieuwe circuit een super initiatief, het was uniek voor ponyruiters om te kans te krijgen op zulke wedstrijden te starten en te proeven van de sfeer op een 5* concours.”

Zoals we in eigen land al gemerkt hebben valt de appel niet ver van de boom. Abbie is het nichtje en petekind van de Ierse topruiter Shane Sweetnam, die met de Ierse ploeg team goud won op het EK in Göteborg dit jaar. De amazone uit Clonakilty in West Cork won op negenjarige leeftijd al op de Dublin Horse show en vertegenwoordigde Ierland al op 3 EK’s.

De Belgische kleuren worden verdedigd door Thibeau Spits (16 j. uit Sint Katelijne Waver), Aaron Tijskens (16 j. uit Bocholt) en Malin Bollen (15 j. uit Hombeek). En zij zullen zeker voor het nodige weerwerk zorgen. Thibeau Spits, zoon van de internationale ruiter Patrik Spits bewees dit jaar al dat hij ook onder druk kan presteren, hij werd dit jaar kampioen bij de junioren. Aaron Tijskens maakte deel uit van het EK team en werd derde in de kleine finale. De jongste en enige amazone in het trio Malin Bollen reed zich dit jaar zowel nationaal als internationaal regelmatig in de kijker.