Dubbeldam als eerste in de ring voor Nederland

Dubbeldam als eerste in de ring voor Nederland
De Nederlandse springpaarden kwamen maandag rond het middaguur het stadion van de Alltech FEI World Equestrian Games binnen waar in de komende dagen gestreden wordt om de wereldtitel. Alle vijf paarden verschenen in de ring, maar alleen reserveruiter Frank Schuttert  maakte met Winchester HS een paar sprongen over de hindernissen. De vier overige Nederlandse ruiters beperkten zich tot rustig dressuurmatig werk, om op die wijze de paarden rustig kennis te laten maken met het stadion.

Morgen staat de eerste wedstrijd op het programma en er prijkten op de startlijst voor het kennismakingsrondje maar liefst de namen van 179 ruiter met 53 nationaliteiten. Morgen 2 september begint de wedstrijd die direct op tijd wordt verreden om 09.10 uur en het tweede gedeelte van het deelnemersveld gaat om 14.15 uur van start.

Voor Nederland start Jeroen Dubbeldam met Zenith SFN als eerste, gevolgd door Maikel van der Vleuten (Someren) met VDL Groep Verdi TN N.O.P. Jur Vrieling  is met VDL Bubalu de derde ruiter die voor Nederland binnenrijdt en Gerco Schröder (Tubbergen) rijdt als laatste van het oranje kwartet met Glock's London N.O.P.

"Jeroen heeft er geen enkele moeite mee om als eerste van start te gaan. Die weet precies wat hij doet. Misschien had de keus voor Maikel als tweede ruiter ook verruild kunnen worden met Jur, maar Gerco is een topfenomeen en als hij deel uitmaakt van het team is hij mijn vaste ankerman", legt Rob Ehrens uit.

Voor Ehrens zijn de landenwedstrijden essentieel in zijn voorbereidingen op internationale kampioenschappen. "De ruiters zijn individuele sporters, maar op kampioenschappen staan er landenwedstrijden op het programma. Daardoor werken de ruiters die in het Olympisch- en B-kader zitten en gedurende het buitenseizoen voor het Nederlandse team uitkomen vaak samen. Als die landenwedstrijden zouden wegvallen zou het proces van teambuilding wat je daar bereikt uitgehold worden. Daarom probeer ik ook om teams aan de start te krijgen op die wedstrijden waar we niet voor de punten hoeven te strijden, want daar begint de teambuilding. Opvallend is dan ook voor mij dat de Nederlandse ruiters altijd voor elkaar klaar staan om elkaar te helpen. Het zijn elkaars concurrenten in de ring, maar daarbuiten hele goede collega's", aldus Ehrens, die sinds 2005 bondscoach is van de Nederlandse springruiters.

Door de vele starts is de eerste manche over 2 dagen verspreid en zal op 3  september eveneens een eerste manche als een individuele kwalificatie verreden worden. De tweede manche van de landenwedstrijd zal op 4 september om 15.30 uur van start.

Na de rustdag op vrijdag zullen de paarden weer op zaterdag 6 septemberom 13.25 uur de laatste kwalificatiewedstrijd rijden waarbij de top vier voor de paardenwissel op zondag 7 september zal voortkomen.

Alles is live te volgen via www.nossport.nl.