Belgen zetten deur voor paardensport richting China open

Belgen zetten deur voor paardensport richting China open
De Belgische paardensport is wereldwijd toonaangevend. Ongeveer vier jaar geleden startten enkele Belgen het platform Orientas Horses op en trokken richting China. Vandaag maakten Patrik Spits en Lieven Devos het nieuwe BFE Equestrian Team bekend. Beide Belgische top ruiters hebben samen met de Chinese BF Group een vijfjarige overeenkomst getekend.

De BF Groep, vertegenwoordigd door Wang Wen Tao kon zijn enthousiasme niet bedwingen bij het tekenen van de overeenkomst. "Voor China is dit een belangrijke dag. Dankzij dit nieuw concept zal de nodige Know-how over de paardensport in onze cultuur glijden," verklaarde de voorzitter van de investeringsgroep BF.

Vandaag telt de Chinese ruitersport een 420.000 geïnteresseerden of hobby-ruiters. Slechts een 260-tal ruiters nemen deel aan FEI-evenementen. Op een miljarden populatie is dit miniem.

Ruiter team

Om de Europese met de Chinese paardensport te verenigen werd een nieuw ruiterteam opgericht. Vergelijk het met het Equteam. Dit team zal via het BFE wereldwijd startgerechtigdheid krijgen. Vanuit China is het You Zhang, de 16-jarige Chinese ruiter die sinds drie jaar in Europa traint, die de BFE kleuren vertegenwoordigd. Verder zijn ook Jeroen De Winter, Charlotte Spaas Levallois, Thibeau Spits en Marthe Van Gorp een onderdeel van het BFE Equestrian team.

Allen worden ze getraind door Patrik Spits, Lieven Devos en voormalig Olympisch ruiter, bondscoach, Dirk Demeersman. Zhang is sinds korte tijd zelf vast verbonden aan Demeersman.

"Het doel is de Chinese springsport naar het volgende niveau te brengen. Er is talent, er is een markt, het doel moet nu zijn om alles op een transparante manier te kunnen begeleiden naar de internationale topsport."



Investering ten goede van Europa

Alle leden van het BFE zijn overtuigd, het initiatief komt iedereen ten goede. Het BFE is zo gestart met een investering in 12 beloftevolle paarden. Verder zal de know-how van vanuit Europa een belangrijke pluspunt zijn dat dient aangeleverd te worden.

Ook VLP grijpt de kans

De Vlaamse Paardensport Federatie is samen met het team op de boot gestapt. De VLP wil een trouwe ondersteunende partner zijn van de  BFE Academy. Het opleidings systeem, het concours management, enz. zullen vanuit het VLP overgedragen worden naar de Chinese markt.

Nog even leuk weetje: Ontdek ook Equnews in China - reeds enkele jaren actief