Aftellen naar de wereldbeker finale in Parijs. Harrie Smolders ongetwijfeld een favoriet.

Aftellen naar de wereldbeker finale in Parijs. Harrie Smolders ongetwijfeld een favoriet.
Het aftellen naar de Wereldbeker finale is begonnen. Nog iets minder als drie maanden en de wereldtop verzameld zich in de Franse hoofdstad Parijs. Enkel de 18 beste ruiters van de West-Europese league zullen aan de start verschijnen in Parijs. Enkele ruiters zijn nu al zeker van een kwalificatie. In de West-Europese League zijn Kevin Staut, Henrik von Eckermann, Daniel Deusser, Christian Ahlmann en de drievoudige wereldbeker finale winnaar, Steve Guerdat de eerste met een ticket op zak.

Verder heeft McLain Ward eveneens zijn startplaats bevestigd. De Amerikaan won vorig jaar de finale in Omaha. Bovendien staat hij momenteel op de tweede plaats van de wereldbeker ranking in de Noord-Amerikaanse league.

Sinds de start van de wereldbeker wedstrijden in 1979 is het voor Frankrijk nu de derde maal dat het land de finale zal organiseren.

Voor Nederland is momenteel Harrie Smolders nog een kanshebber, ook Maikel van der Vleuten, Jur Vrieling en Leopold van Asten maken theoretisch een kans. De huidige nummer twee van de wereldranglijst, Harrie Smolders is momenteel elfde in de wereldbeker ranking.

Sinds 2010 kwam de 38-jarige springruiter reeds 1886 maal aan de start van een internationale wedstrijd daarbij waren niet minder dan 327 starts tijdens een wereldbeker wedstrijd. Smolders heeft een ellenlang palmares met onder andere een zilveren medaille tijdens de wereldbeker finale in Göteborg in 2016. In de afgelopen 8 jaar sprong hij niet minder dan 100-maal naar de overwinning, wat hem een winstpercentage van 6% opleverde. Hij vertegenwoordigde bovendien 136 keer de Oranje kleuren in teamverband.

Smolders is één van de kanshebbers op de eindtitel. Hij besloot in 2017 een topjaar met een wereldbeker overwinning in Mechelen met Zinius onder het zadel.

Ook de start van het nieuwe jaar werd succesvol ingezet voor de Nederlandse springruiter. Zowel in Basel, Leipzich als Zurich haalde hij het internationaal podium.

... wordt vervolgd