Interview met Dubbeldam; zijn wedstrijdfocus met een onzekere toekomst

Zojuist sprong de regerende wereldkampioen, Jeroen Dubbeldam, tweemaal in de prijzen in Stuttgart. Vorige week plaatste hij zich net buiten het podium met zijn kampioenspaard Zenith tijdens de Jumping Indoor Maastricht. De toekomst van het duo Dubbeldam en Zenith is nog steeds onzeker.

Toch blijft Dubbeldam positief. "De manier waarop hij springt blijft me voldoening geven." Voor Dubbeldam blijft wedstrijd rijden echter een dubbel gevoel momenteel. Elke overwinning kan het einde betekenen van zijn partnership met zijn vertrouwde viervoeter Zenith.

"Als ik de Grote Prijs win is de kans op verkoop misschien groter. Maar zou ik daarom niet mijn best moeten doen? Zo werkt het niet. Je probeert altijd een maximale prestatie te halen. Dat geldt ook voor deze situatie."

In een interview laat Dubbeldam weten dat hij zich van wedstrijd tot wedstrijd focust. "Het feit dat elke week de laatste kan zijn heeft wel degelijk een invloed op mijn concentratie. Gelukkig kan ik dat uitschakelen. In de ring heb je focus nodig."

Het verschil is echter dat de springruiter zich nu richt op korte termijn visie en niet langer op lange termijn werkt.

Heb je al zicht op een nieuw paard, mocht Zenith snel worden verkocht?
"Er staat een aantal jonge paarden op stal. De vraag is of er een bij zit die uiteindelijk zo goed als Zenith kan worden. Ook is het de vraag of paarden de handel in gaan of op stal blijven. Er zijn paarden met potentie op stal. Misschien wel met potentie om beter te worden dan Zenith. Maar net zo belangrijk als potentie is de klik tussen paard en ruiter. Er is nu geen sprake van een opvolger, stel dat Zenith morgen wordt verkocht."