Zaayer grijpt de NK mennen titel

Zaayer grijpt de NK mennen titel

In een driedaagse wedstrijd is het Nederlands Kampioenschap voor enkel- twee- en vierspannen pony’s verreden in de Mariënwaerdt met Waal en Linge als organiserende vereniging. Op de uitgestrekte terreinen voltrok zich een kampioenschap met verrassende resultaten.





 

Het NK was tevens het laatste observatiemoment voor bondscoach Ad Aarts die volgende week bekend zal maken welke ponymenners in augustus naar het Duitse Minden zullen afreizen voor het wereldkampioenschap waar Nederland titelverdediger is. “Het niveau bij de enkel- en vierspannen is goed en daar hebben we een brede selectie. Maar ik wil natuurlijk menners die voor het landenteam het verschil kunnen maken en die minstens twee goede wedstrijdonderdelen kunnen rijden”, legt Aarts uit. “Bij de tweespannen ligt dat momenteel wat lastiger. Deze wedstrijd was een goede graadmeter, hoewel het jammer is dat er in de marathon veel is gebeurd.”

Enkelspannen
Met een briljante dressuurproef nam Tamara Pijl met Dex de leiding in het eerste onderdeel bij de enkelspannen. Als enige reed ze ruim onder de veertig strafpunten. Titelverdedigster Marissa Schuiling volgde op een respectabele afstand van bijna negen punten op plaats twee.
In de marathon zette Schuiling alles op alles om het verschil in te halen en dat werd haar fataal in de vierde hindernis. Met hoge snelheid sprong haar pony half over een tussenbalk en er moest worden uitgespannen wat het einde van Schuilings wedstrijd betekende. Annegreet Zaayer was in de marathon ijzersterk en won dat onderdeel. Ook Arion Vissers kwam daarin sterk voor de dag na een goede dressuurproef. Tamara Pijl reed voor wat ze waard was en bleef aan de leiding.
De onderlinge verschillen voor de afsluitende vaardigheidsproef waren minimaal. Zaayer rook de overwinning en won na de marathon ook de vaardigheid waarin ze slechts één balletje afreed. Arion Vissers reed er twee balletjes af en kwam daarmee achter Zaayer. Laatste starter Tamara Pijl bezweek onder de druk en reed er drie ballen af. Daarmee ging het goud naar Zaayer, het zilver naar Vissers en het brons resteerde voor Pijl. “Ravel heeft echt alles gegeven”, straalt Annegreet Zaayer. “In de marathon heb ik nog nooit zo hard kunnen rijden als in deze wedstrijd. Ik ben anders gaan trainen en dat heeft enorm geholpen. Ravel heeft weer plezier in het werk en werkte voor 250% mee!”

Tweespannen
Bij de tweespannen slaagde Cas Hendriks erin zijn titel te prolongeren. “Het is fantastisch, zeker nu het een WK-jaar is,” zegt hij. “Er was nu wel één belangrijk verschil met vorig jaar, want nu had ik het in de vaardigheid niet zelf in de hand.” Na dressuur en marathon stond Hendriks namelijk op de tweede plaats en hij moest na zijn rit met slechts 0,27 strafpunt voor tijdsoverschrijding lijdzaam afwachten wat Rodinde Rutjens zou doen. Rutjens reed er drie ballen af, waarmee ze naar de zilveren medaille gleed.
“Ik heb denk ik nergens iets laten liggen”, evalueert Hendriks die zijn kansen voor Minden groot acht. “Mijn kracht is denk ik dat ik heel allround ben. We gaan ons nu voorbereiden op het WK in Minden. Ik train rustig door zoals voor iedere gewone wedstrijd en dan hoop ik op het WK in de top 5 te komen.”

Ook bij de tweespannen viel een marathonspecialist uit de rangschikking, want Dirk Neerincx was om gegaan in hindernis 5. Woutera van de Kamp won de marathon en ook de vaardigheid, waarin ze foutloos bleef. En daarmee belandde ze op het podium en nam de bronzen medaille mee.

Vierspannen
Het vierspankampioenschap was ongekend spannend. Edith Chardon nam de leiding in dressuur, maar in de marathon verliep het minder. Marijke Hammink was sterk onderweg in de marathon, maar moest in haar favoriete onderdeel haar meerdere erkennen in Jannes Kinds. Hij won de marathon en stond na twee onderdelen aan de leiding. De vaardigheidsproef bracht een spannende ontknoping, want de top drie (Kinds, De Boer en Chardon) stonden op minder dan één balletje afstand van elkaar. Edith Chardon toonde haar klasse en won de vaardigheid met alleen 1,48 aan tijdfouten. Chardon pakte zo de zilveren medaille. Marijke Hammink tikte er één balletje af en won brons. Jan de Boer ging als één na laatste van start en finishte met 4,12 strafpunt. Koploper Jannes Kinds reed een desastreus resultaat: vijf ballen vielen en er kwamen ook ruim tien punten voor tijdsoverschrijding bij. Hij zakte daarmee naar de vijfde plaats.
Het goud was daarmee voor routinier Jan de Boer die ongelooflijk blij was. “Ik ben superblij! Dit is hoe onze sport is bedoeld. Er is veel jong talent en het niveau van het ponymennen is echt hoog. In de marathon kun je geen enkel foutje maken. Ik heb mezelf dit seizoen een pittig programma opgelegd met een aantal grote internationale wedstrijden zoals Windsor en Saumur. Ik heb geïnvesteerd in nieuwe pony’s en die wilde ik testen. Eéntje kan het nog niet aan en eentje wel, dat is ook nu gebleken. Wij hebben een fantastische sport en daar kan ik enorm van genieten.”