Spannende editie NK mennen in Mariënwaerdt

Spannende editie NK mennen in Mariënwaerdt
Een enerverend Nederlands kampioenschap met een spannende titelstrijd en gedurende drie dagen uitersten in de terreinomstandigheden. Zo is de wedstrijd die van afgelopen donderdag 30 juli tot en met zaterdag 1 augustus in de Mariënwaerdt werd gehouden te typeren. In een heerlijk avondzonnetje werden zaterdagavond de Nederlands kampioenen ponymennen en enkelspan paard gehuldigd.

De dressuurproeven van de kampioensrubrieken werden bij hoge uitzondering gereden in een fraaie piste op het hoofdterrein. Ondanks de regenbuien hield de bodem daar zich goed. Alleen de ponyvierspannen kregen met een iets zwaardere piste te maken dan de voorgaande rubrieken. ‘Mijn voorspan miste wat druk’ vertelt vierspanmenner Bram Chardon (Schipluiden). Toch nam hij gelijk de leiding om die vervolgens niet meer af te staan. In de marathon vergrootte hij zijn voorsprong en op de laatste wedstrijddag sloot Chardon de vaardigheidsproef winnend af. ‘Mijn span is in goede vorm en topconditie.’ zegt de titelwinnaar. Het is de derde keer dat Chardon Nederlands kampioen is, maar zijn vizier is nu gericht op prolongatie van zijn wereldtitel in Breda (2 t/m 6 september 2015). Jan de Boer (De Vecht) hield het beste aansluiting en won zilver. Het brons was voor Aart van de Kamp jr.(Ermelo) die in de vaardigheidsproef zijn slag sloeg.

 

Tweespan pony’s

Bij de ponytweespannen was vooraf niet zo duidelijk wie de beste papieren had. De winst in de dressuur was voor Yvonne Houten-Hovens (Beesel) en Woutera van de Kamp (Ermelo) won de marathon, maar de beste allrounder was Karel van Kekem (Hoogblokland). ‘Mijn span is echt allround, maar achteraf heb ik in de marathon toch te voorzichtig gereden. Omdat alles zo glad was had ik lange lijnen gekozen.’ legt hij uit. Tijdens de verkenning was het ook glibberen en glijden, maar toen vrijdagochtend op de marathondag de zon doorbrak droogde het terrein snel op. De onderlinge verschillen in het klassement bij de ponytweespannen waren na twee onderdelen minimaal. Rodinde Rutjens (Weert) stond aan de leiding op slechts 0,04 (!) punt afstand van Van Kekem. Dirk Neerincx (Elst) en Ewoud Boom (Nijkerk) waren ook tot de top vier doorgedrongen waarin de onderlinge afstand minder dan een bal in de afsluitende vaardigheidsproef bedroeg. De spanning om het kampioenschap liep daarmee op tot grote hoogte. Titelverdediger Ewoud Boom reed met een nieuwe, relatief onervaren pony in zijn span en bleef knap foutloos in het lastige parcours. Dat leverde hem de zilveren medaille op. Karel van Kekem liet ook alle ballen liggen en incasseerde alleen 0,64 strafpunt voor tijd. Laatste starter Rodinde Rutjens kon zich bijna niets permitteren, maar reed 13 strafpunten en daarmee was de titel voor Van Kekem.

 

Enkelspan pony’s

Marissa Schuiling (Herveld) prolongeerde haar titel bij de ponyenkelspannen. Ze begon de wedstrijd gelijk sterk met een score van 37,97 voor haar winnende dressuurproef. In de marathon kreeg ze flinke concurrentie van Tamara Pijl (Loosdrecht) die de acht hindernissen tellende terreinproef won. In de afsluitende vaardigheidsproef maakte Pijl teveel fouten waardoor ze uiteindelijk met brons genoegen moest nemen. Het zilver werd gewonnen door Arion Vissers (Rucphen) die er slechts één balletje afreed op de laatste dag. Marissa Schuiling sloot de wedstrijd in stijl af. Ze had een ruime marge, maar reed een foutloze vaardigheidsproef uit het boekje. ‘Kyra liep zo fijn’ straalt ze ‘We hebben nergens een steekje laten vallen en in alle onderdelen heb ik heerlijk gereden.’

 

Enkelspan paarden

Meervoudig Nederlands kampioen Wilbrord van den Broek (Nistelrode) kon zijn titel bij de enkelspan paarden niet verdedigen omdat zijn topper Oscar herstelt van een blessure. Het niveau in deze rubriek is over de hele linie hoog en er waren veel kanshebbers. In Beesd streden 21 menners om het kampioenschap. Eline Houterman (Horst) ging dankzij een indrukwekkende dressuurproef aan de leiding op de eerste dag. Saskia Siebers (Maarheeze) volgde op geringe afstand. In de marathon op vrijdag ontketende Siebers en reed de winnende marathon. Zonder zweep- of stemgebruik en volledig gefocust stormde ze door de acht hindernissen: een lust voor het oog. De marathon was gevarieerd en selectief. Er werd menig afgeworpen balletje en parcoursfout geregistreerd. Met de winst in de marathon nam Siebers de leiding in het klassement over. Haar voorsprong bedroeg acht punten voorafgaand aan de vaardigheidsproef. Met één balletje in het kegelparcours gaf ze de overwinning niet meer uit handen en kreeg loon naar werken. ‘We zijn vijf jaar aan het werk met Axel en hij snapt het spelletje nu perfect. Ik zeg altijd maar: je bent zo goed als je paard je laat zijn.’ aldus de bescheiden kampioene.

 

Er resteert nu nog één rubriek waarin een Nederlands kampioenschap wordt gereden. De tweespan paarden rijden hun kampioenschap op 15 en 16 augustus in Maasdijk.

 

Uitslagen Nederlands Kampioenschap Beesd:

 

NK enkelspan pony:

  1. Marissa Schuiling (Herveld) 132,83

  2. Arion Vissers (Rucphen) 148,05

  3. Tamara Pijl (Loosdrecht) 149,09

  4. Yvonne de Ruyter (Rotterdam) 149,59

  5. Tonnie Cazemier (Marum) 153,36


 

NK tweespan pony:

  1. Karel van Kekem (Hoogblokland) 143,88

  2. Ewoud Boom (Nijkerk) 145,68

  3. Dirk Neerincx (Elst) 148,35

  4. Woutera van de Kamp (Ermelo) 150,97

  5. Cas Hendriks (Zeeland) 152,19


 

NK vierspan pony:

  1. Bram Chardon (Schipluiden) 139,07

  2. Jan de Boer (De Vecht) 154,14

  3. Aart van de Kamp jr. (Ermelo) 163,37

  4. Joey van der Ham (Noordwijk) 168,53

  5. Jannes Kinds (Balloo) 169,40


 

NK enkelspan paard:

  1. Saskia Siebers (Maarheeze) 147,65

  2. Eline Houterman (Horst) 153,21

  3. Jan Moonen (Loon op Zand) 155,08

  4. Frans Hellegers (Straelen) 158,68

  5. Leonne van Gestel (Eindhoven) 159,58