KWPN ontwikkelt zich voor de toekomst

KWPN ontwikkelt zich voor de toekomst



In de Ledenraadsvergadering van 3 mei jl. werd het concept geïntegreerd jaarverslag en jaarrekening 2016 gepresenteerd. Inhoud en cijfers zijn verwerkt in één geïntegreerd verslag dat fraai vormgegeven in gedrukte vorm aan de Ledenraad is verstrekt. Het jaarverslag geeft een goed overzicht van de ontwikkelingen, de activiteiten én de successen van het KWPN in 2016. Een mooi naslagwerk dat genoeg aanleiding geeft om trots te zijn op de resultaten van de door onze leden gefokte KWPN-paarden. Net als voorgaande jaren, zal het jaarverslag binnenkort worden gepubliceerd op de website www.kwpn.nl.

Directeur Johan Knaap stond in zijn presentatie over het jaarverslag stil bij de door KWPN-paarden behaalde successen: olympisch kampioenen Valegro en Big Star, het KWPN als aanvoerder van de olympische medaillespiegel en de medailles op de WK’s voor jonge dressuurpaarden (zilver en brons) en jonge springpaarden (goud, zilver en brons). Op de WBFSH-ranking moesten we bij de springpaarden genoegen nemen met een lagere positie dan voorgaande jaren, maar als we kijken naar de podiumplaatsen voor KWPN-paarden in het afgelopen indoorseizoen, dan blijkt dat het KWPN een leidende positie heeft t.o.v. de concurrenten.

Vanaf april 2016 zijn de DNA-testen beschikbaar voor fokkers, en deze zijn ruim 2.000 keer aangevraagd in het eerste jaar. Dat is boven verwachting. Het komende jaar wordt de controle van de vader toegevoegd aan de huidige test, zonder extra kosten voor de fokker (mits de vader is gegenotypeerd, hetgeen voor circa 85 % van de verwachte veulens in 2017 het geval is). Ook wordt er in overleg met de Fokkerijraad verder onderzoek gedaan naar de mogelijkheden tot uitbreiding van de te onderzoeken kenmerken, en wordt gekeken waar we eventueel door samenwerking de krachten kunnen bundelen met andere partijen. In 2016 is het aantal geregistreerde veulens gestegen naar circa 10.000. Er is ingezet op het verder verjongen en versterken van het jurycorps. In het kader van leden binden, boeien en behouden zijn KWPN.tv en het nieuwe online KWPN-platform ontwikkeld. Keuringen en regionale samenwerking tussen sport en fokkerij blijven belangrijke speerpunten. Veilingen, interactieve tv en de DNA-tests genereren nieuwe omzet. Ook liggen er kansen op het gebied van samenwerkingen met het buitenland, zoals met de WSI. Daarnaast kunnen we met trots terugkijken op het WK Jonge Dressuurpaarden in Ermelo en de voorbereidingen op de upgrade van onze evenementen zoals de afgelopen KWPN Stallion Show.

De toelichting op de financiële cijfers werd gedaan door plaatsvervangend directeur Emiel Nijhoff aan de hand van een presentatie. Het resultaat na belastingen is in lijn met het begrote resultaat en komt uit op 52.000 euro positief. Het eigen vermogen is gestegen en de liquiditeit is een stuk verbeterd, maar gelijktijdig is het werkkapitaal afgenomen. Nijhoff maakte een compliment aan de regio’s, die bijna allemaal een positief resultaat hebben behaald. Geconcludeerd kan worden dat het KWPN een financieel gezonde vereniging is.

Door de externe accountant is een goedkeurende verklaring afgegeven. Ook de financiële commissie, bestaande uit de heren Sjaak Mastenbroek, Edwin Lammerse en Gerard van den Nieuwendijk, hebben een positief oordeel afgegeven. Sjaak Mastenbroek vroeg de Ledenraad namens de financiële commissie om het Algemeen Bestuur decharge te verlenen. Met instemming van de Ledenraad is de jaarrekening 2016 vastgesteld en goedgekeurd en is decharge verleend aan het Algemeen Bestuur.

Net als voorgaande jaren, zal het jaarverslag binnenkort worden gepubliceerd op de website www.kwpn.nl.

De balans en de staat van baten en lasten van het KWPN over 2016 worden gepubliceerd in IDS 9.

Lees hier de gehele nieuwsbrief