Imponerende Mia-Amanda veulenkampioen op Nationale Dag Gelders Paard

Imponerende Mia-Amanda veulenkampioen op Nationale Dag Gelders Paard
In Ermelo waren tijdens de Nationale Dag Gelders Paard de merrie- en de hengstveulens behoorlijk aan gewaagd. Het forse aantal van zestien Gelderse veulens verdiende een doorverwijzing naar de Nationale Veulenkeuring

Maar liefst 10 merrieveulens mochten na hun eerste optreden nog een keer aantreden voor een spannende finale. Volgens de jury een extreem sterke rubriek, waarbij de deelneemsters qua kwaliteit bijzonder weinig onderdeden voor elkaar. Uiteindelijk werd als eerste geplaatst Mia-Amanda, gefokt door Henk Hekkert uit Wijhe. De dochter van Alexandro P staat sinds vorige week geregistreerd bij Steven en Dominique Ruiters en René Grijzenhout. Voorzitter van de jury omschreef het vosveulen als: “Een veulen wat zeer goed in het Gelders type staat, met ras en uitstraling. Een mooi front erop en drie hele goede gangen!” Mia-Amanda is geboren uit kampioenenmoeder en preferente stermerrie Amanda II (v.Farrington). Acht merrieveulens gaan het tijdens de Nationale Veulenkeuring nogmaals tegen elkaar opnemen.

Na de merrieveulens betraden acht hengstveulens de baan voor de finale. Ook allemaal goed in het Gelderse type staande en fijn bewegende veulens, maar er kan er maar een kampioen worden en dat was deze keer Monter van Heemstate, gefokt bij J.G.B. de Korte in Leende en geregistreerd bij Wemke Staatsen in Emmer Compascuum. “Een correct gebouwd veulen, lang gelijnd en met veel front. Bewegen deed hij met veel expressie en altijd bergop”, aldus de voorzitter. De gehele groep hengstveulens kreeg een uitnodiging voor de NVK.

Vervolgens namen het beste hengstveulen en het beste merrieveulen het nog een keer op tegen elkaar. Beide lieten zich nog een keer heel goed zien. Uiteindelijk mocht de bloedmooie Mia-Amanda opstellen als veulenkampioen van de Nationale Dag van het Gelders Paard.