IBOP-groep met kwaliteit in de breedte in Luttenberg

IBOP-groep met kwaliteit in de breedte in Luttenberg
De IBOP in Luttenberg vandaag leverde weer een aantal uitschieters op, maar ook was er kwaliteit in de breedte. Drie springmerries en één dressuurmerrie konden met een score van 80 punten of meer beloond worden.

"We hebben vaker goede springpaarden hier tijdens de IBOP in Luttenberg", vertelt jurylid Henk Dirksen. "Ook vandaag was dat het geval en naast de toppers hadden we een brede groep die we met nette cijfers konden laten slagen. We zijn heel tevreden." Dirksen beoordeelde de merries vandaag samen met Ine van Deurzen.

Tweederde van de achttien aangeboden springmerries kregen voldoende punten om te slagen voor de aanlegtest. Met de hoogste punten ging de achtjarige Etoloma (Carthino Z uit Citoloma Z ster van Caretano, fokker S. van Dellen uit Opende) van M. Gehring uit Denekamp naar huis: zij kreeg 81,5 punten waaronder een 8,5 voor de reflexen, instelling en rijdbaarheid. "Een merrie met een heel lichtvoetige galop, en extreem goede reflexen die ook een hoge mate van voorzichtigheid toonde. daarnaast heeft ze een goede techniek en is ze goed te bewerken." Moeder Citoloma is de grootmoeder van het internationale springpaard Elomas Blue SFN van Wout-Jan van der Schans. Deze bekende moederlijn leverde hiernaast een keur aan goede sportpaarden.

De Namelus-R-dochter Herrike (uit Nimmerike ster pref prest PROK van Faram, f/g E.J. van Gelder uit Sibculo) kwam uit op een mooi totaal van 81 punten. "Deze merrie bouwde duidelijk op in haar presentatie, naarmate ze meer tot ontspanning kwam. Ze kreeg steeds meer lichaamsgebruik en toonde veel atletisch vermogen. Ze kan goed terugschakelen en naar voren rekken op de sprong, vooral op de hogere oxer." Dit vermogen werd beloond met een 9 en voor aanleg prijkt een 8,5 op haar lijst. Haar moeder Nimmerike bracht van Vigaro en Odermus R respectievelijk een 1.30m- en een 1.35m-paard, en is ook de moeder van het internationale 1.40m-paard Warike (v.Odermus R).

Precies op 80 punten kwam de Zirocco Blue VDL-dochter Ilsebellie W (uit Welkebellie W. ster EPTM-spr sport-spr PROK van Numero Uno, f/g Joh. lokhorst uit Andelst). De techniek werd het hoogst gewaardeerd: een 8,5 kreeg ze hiervoor. "De merrie was aan het begin wat gespannen, maar werd alleen maar losser en beter gedurende de verrichting. Ze heeft een goede voorbeentechniek, een goed lichaamsgebruik en eveneens een goede achterhandtechniek." Welkebellie W sprong zelf internationaal en haar halfzus Claudiabellie W  (v.Indoctro) werd tot 1.35m-niveau uitgebracht. Uit de moederlijn komt onder andere ook het internationale springpaard Ware Wieger W (v.Germus R).

Van de vier dressuurpaarden slaagden er twee, waarvan één met hoge cijfers: 83 punten in totaal kreeg Everdale-dochter Incroyable H&J die haar galopvermogen van haar vader lijkt te hebben geërfd. J.H.F. van den Bosch uit Oosterwolde, nog altijd geregistreerde van de merrie, fokte haar uit elite sport-dr IBOP-dr PROK-merrie Doraya Gonda (v.Johnson). "Een ongecompliceerde merrie, die op een lichtvoetige manier beweegt. Haar galop is opvallend goed, daar kreeg ze een 9 voor. Zo actief, in balans en met een goede gedragenheid", vertelt Dirksen enthousiast. "Daarnaast lijkt de merrie goed bewerkbaar en beweegt ze met souplesse." Na afloop werden tijdens de stamboekkeuring de cijfers van de merrie die het sterpredicaat al op zak had opgehoogd naar 80 punten voor exterieur en 85 voor beweging. Grootmoeder Soraya Gonda (v.Cabochon) bracht het Lichte Tour-paard Witchell G. (v.Houston) en Evita-Gonda (v.Johnson), die ZZ-Licht geklasseerd is.

IBOP-agenda