Goede driejarigen bij Tuigpaarden keuring Dalem

Goede driejarigen bij Tuigpaarden keuring Dalem
Vandaag vond in Dalem de tweede stamboekkeuring Regio Tuigpaard West plaats. Qua aantallen geen grote keuring maar de jury kon wel alle paarden doorverwijzen naar de CK. De keuring wordt gecombineerd met de fokdag van de paardenfokvereniging VWAV.

Inspecteur tuigpaardmerries Viggon van Beest, waarnemend inspecteur Piet Lelieveld, Harco Naber en Joop van Wessel beoordeelden de paarden. Van Beest: ”Het was mooi dat de kwaliteit gemiddeld genomen beter was dan enkele dagen geleden in Houten. We konden dan ook alle vijf aangeboden driejarigen doorverwijzen. Een echte uitschieter was er weliswaar niet bij maar de groep liet een positieve indruk na.” Hengstenhouderij Landzicht uit Giessenburg had twee merries bij de hoogst scorende paarden.Van Beest: “Vandaag was voor ons de Manno-dochter Iowa de merrie aan wie de meeste punten kwijt konden. Deze merrie is een aansprekende, luxe, scherpe en tuigtypische merrie met goede bewegingen.” Iowa komt uit een stam waarmee de familie De Groot van Hengstenhouderij Landzicht al meerdere successen behaalde. Iowa’s moeder Berkerly Landzicht is een keurdochter van Torino uit Usinia keur pref van Fabricius). Uit deze stam fokten zij ook het concourspaard Toronto Landzicht, een zoon van Marvel die 197 WP behaalde. Ook een merrie die aansprak was Isa-Lony (Atleet x Celony ster van Ulandro, fokker L.P. van der Helm uit Ellemeet), ger. C.M. van der Helm uit Ellemeet. “Een merrie met zeer sterke bewegingen die iets lengte in het front miste.” Het gaat hier om een telg uit de vermaarde Lony-stam. Goede derde werd Indiana, gaat Viggon van Beest verder. “Deze dochter van Cizandro is een zeer tuigtypische merrie met goede bewegingen maar ze mocht over even meer souplesse beschikken.” De familie De Groot van Hengstenhouderij Landzicht fokte haar uit Wyomi Landzicht (ster van Marvel x Kendini keur pref van Factor), een telg uit de bekende Zendrini-stam. Wyomi Landzicht is ook de moeder van het concourspaard Emerson (v.Manno) van Niek Alting.

Aangewezen werden verder de driejarigen: Irzela II (Cizandro x Viola ster van Manno) van fokker H.T. Leeuwis Jr. uit Wijngaarden en Irose (Patijn x Wirose ster van Roy M, fokker J. Stokman uit Schoonebeek), ger. Black Horse BV uit Sliedrecht.

De twee vier t/m zevenjarige merries kregen ook een uitnodiging maar Van Beest hoopt dat deze merries er met nog iets meer overtuiging voor gaan springen op de CK. Het zijn Happy Bora (Waldemar x Umibora ster van Renovo, fokker E. Lokhorst uit Vierhouten) van C.M. van der Helm uit Ellemeet en Hudine (Waldemar x Udine ster van Manno) van fokker Piet de Groot uit Leerdam. Ster verklaard werd de achtjarige Driemel (Stuurboord x Elsa keur pref van Uriant) van fokker Henk de Vries uit Oudewater.

Alle zes aangeboden veulens gaan ook naar de CK. Kampioen en veulen met de beste draf werd het hengstveulen Las Vegas (Eebert x Boukje keur van Plain’s Liberator) van fokker Piet de Groot uit Leerdam. Las Vegas is een halfbroer van de onlangs ingeschreven hengst Idol (v.Manno). “Een zeer aansprekend, tuigtypisch veulen dat zich met veel bravoure toonde en dat er vanaf de eerste pas goed inklom.” Reservekampioen werd het merrieveulen Lizzy Denderose (v.Eebert) een dochter van de reeds genoemde Driemel van Henk de Vries. “Een veulen met een fraai hoofd en veel kap. Dit veulen vertrok mooi vanuit het achterbeen en waardeerde zich in beweging op.” Van Beest voegt er aan toe dat hengstveulen Lorenzo (Eebert x Woodbridge Walda ster van Reflex M) van fokker Adriaan Veerman uit Goudswaard dicht in de buurt kwam van Lizzy Denderose. “Een sterk gebouwd veulen met een mooi hoofd en goede bewegingen.” Voorts werden aangewezen: Lodewijk IV (Dylano x Virene ster van Orlando) van fokker H. Burggraaf uit Hagestein, Leica Bala (Dylano x Foxxiebala ster van Stuurboord, fokker T. van Zessen uit Meerkerk), ger. C.M. van Eijk uit Kedichem en Lirzela (Dylano x Serzela ster van Marvel), van fokker P. Leeuwis de Wit uit Wijngaarden.

In handen van fokker/ger. Hans Castelijns uit Hapert behaalde de concoursmerrie Girzela-C (ster prok van Patijn x Manno) de mooie score van 82,5 punten op haar eerste alternatieve IBOP. Met nog een resultaat van 75 of meer punten is zij elite.