Geslaagde stallenkeuring bij Team Nijhof levert zes stermerries op

Geslaagde stallenkeuring bij Team Nijhof levert zes stermerries op
Woensdag 10 mei vond een zogenaamde “stallenkeuring” plaats bij Team Nijhof in Geesteren. Negen springgefokte merries verschenen voor het oog van beide juryleden, Dirk Reijne en Arnold Kootstra. Laatstgenoemde verzorgde de toelichting.

“Een stallenkeuring is nog een vrij nieuw initiatief. Fokkers brengen in deze periode hun merrie naar een hengstenstation, in dit geval Team Nijhof, om haar daar te laten insemineren. Naar een stamboekkeuring gaan vinden fokkers soms te omslachtig, maar als de kans geboden wordt om de merrie te laten keuren op het hengstenstation, maken ze er meestal graag gebruik van. Gaat de merrie drachtig naar huis, dan kan ze bij thuiskomst meteen het land op en hoeft niet meer op stal te blijven voor de stamboekkeuring.

Voor de hengstenhouder is het begeleiden naar de stallenkeuring een stukje service naar de klant toe. Daarnaast heeft hij er baat bij als zijn hengst wordt gebruikt voor een merrie, die op zijn minst is opgenomen in het stamboek en liever nog het sterpredicaat heeft gekregen. Voor het KWPN is het van belang om zoveel mogelijk gegevens te kunnen verzamelen van merries voor het samenstellen en de betrouwbaarheid van de fokwaardenindex. Duidelijk een win-win-situatie voor alle partijen. Eigenlijk is de stallenkeuring een kleinschalige stamboekkeuring, waarbij deelnemers van buitenaf en uiteraard ook publiek van harte welkom zijn.

Het was in Geesteren een hele gemoedelijke keuring, waarbij de paarden goed te beoordelen waren. Van de negen deelnemende springmerries kregen er zes het sterpredicaat. De hoogste score, 75 voor exterieur en 80 voor het vrijspringen, was voor Julottie W, een royaal ontwikkelde dochter van Numero Uno. Een heel aansprekende merrie met ruim voldoende ras en uitstraling. Met een hele mooie voorhand en een goede lengte in het lichaam. Ze zou wat sterker mogen zijn in haar bovenlijn, galopperen deed ze lichtvoetig met een makkelijke manier van schakelen. Naarmate ze het lijntje vaker had gesprongen, ontspande ze meer en liet enkele hele fijne sprongen zien. Het extra vermogen viel bij dit paard heel positief op.” Als fokker/geregistreerde van Julottie W staan Peter en José van Wegen uit Raalte te boek. Ze is geboren uit PROK elitemerrie Vuklahoma W (v.Guidam). In de moederlijn komen meerdere 1.60 m-springpaarden voor.

Jasminum scoorde 70 voor exterieur en 80 voor het springen. Zij liet in Geesteren de beste sprong zien. “Deze lang gelijnde dochter van Carambole galoppeerde lichtvoetig met ruim voldoende ruimte. Springen deed ze met heel goede reflexen en techniek; snel naar boven, mooi van de paal af en met de schoft omhoog. Ze toonde daarbij veel atletisch vemogen en overzicht op de sprong.” Deze ET-merrie is gefokt en geregistreerd bij C. Koppelman in Haaksbergen en heeft als moeder de PROK sport(spr) stermerrie Celine (v.Padinus). Deze merrie is zelf uitgebracht in het ZZ- en 1.35-springen. Grootmoeder Woline (v.Sheraton) heeft 1.50 m-springen achter haar naam staan. Overigens behaalde op dezelfde locatie een andere dochter van Celine, ditmaal in combinatie met Harley VDL, het sterpredicaat. Deze Juglans is van dezelfde fokker en geregistreerde als Jasminum en liet een score noteren van 75 voor zowel het exterieur als het vrijspringen.

Voor wat betreft de dressuurpaarden werd de plaats van Arnold in het juryteam overgenomen door de nieuwe inspecteur van Gelderland, Bart Bax. Van het handjevol aangeboden dressuurpaarden in Geesteren behaalde er slechts één het sterpredicaat. Deze Amber Roos BZ is gefokt en staat geregistreerd bij H. Breukink en H.J. Breukink-Olydam uit Lochem. De sportmerrie van Sandreo is geboren uit Uptown Girl BZ (v.Goodtimes). Bart: “Een mooie en lang gelijnde merrie met een aansprekend hoofd erop. Voorzien van een correct en degelijk fundament. Ze toonde veel balans, in zowel de wendingen als in de galop, en bewoog op een hele fijne manier.” Voor exterieur scoorde Amber Roos BZ 70 en voor het vrij bewegen 75. Deze donkerbruine merrie zal tijdens het CK in Ermelo worden voorgesteld voor graadverhoging.