Diego Maradonna 111 Z is de kampioen van de AES keuring

Gisteren vond de hengstenkeuring van het Anglo European Studbook (AES) plaats in Schijndel. In totaal waren er 46 hengsten ingeschreven, waarvan er 41 voor de jury onder voorzitterschap van de Belg Koen Olaerts verschenen. Vijf jonge hengsten verdienden de status van Geregistreerd (dekbrevet voor tien merries), twintig jonge hengsten kregen de status Licensed (30 merries) en voor vijf wat oudere hengsten onder het zadel was er de hoogste status van Approved.

Kampioen bij de jonge hengsten werd Diego Maradonna 111 Z, zoon van Der Senaat 111 uit een Action Breaker-moeder. De voshengst van Harrie Theeuwes en Eric Laenen was volgens voorzitter Olaerts de meest complete van het hele stel.
‘Deze hengst beschikt over een zeer mooi type, een sterke galoppade en veel vermogen op de sprong. Gemiddeld genomen hadden op deze keuring een goede kwaliteit, met veelal goed gemodelleerde springpaarden. De hengsten stonden er mooi op, wat in het verleden wel eens anders is geweest bij het AES. Waar ook winst werd geboekt was de moederlijnen. We hadden verschillende hengsten uit sterke moederlijnen en uit merries die internationaal gesprongen hebben.’

Een voorbeeld van dit laatste was reservekampioen Mosito van het Hellehof (Elvis ter Putte x Nabab de Rêve), uit rechtstreekse moederlijn van Jarme van ’t Steentje, moeder van de genoemde Action Breaker en volle broer Quasimodo van de Molendreef (op zijn beurt vader van Hello Sanctos). Olaerts: ‘Deze Mosito was een fantastisch springpaard, maar verloor het in type van de kampioen.’ Ook een sterke indruk liet Horado V. Hoewel deze hengst KWPN-geregistreerd was, was ook bij hem de Belgische invloed met vader Eldorado van de Zeshoek duidelijk aanwezig.

Onder de vijf die Approved werden, bevonden zich twee dressuurgefokte hengsten. Zo viel de vierjarige Giano (Lord of Loxley x Sandro Hit) in de smaak en gaf de jury die bijstand kreeg van dressuuramazone Robin Beekink ook de hoogste status aan Fribourg W (Lord Loxley x Ferro).
Bij de springhengsten maakten Eric van der Vleuten en Robbert Ehrens deel uit van het jurycorps. Zij gaven onder meer de hoogste status aan Citizen Kane (Canturo x Calando). Een uitzonderlijke beslissing voor een hengst die pas vier jaar oud is en nog niet eerder voorgedragen werd. Hij viel dan ook in de smaak met zijn optreden onder het zadel en heeft in Zidane (ruiter Leopold van Asten) een halfbroer die tot de betere springpaarden van Nederland behoort.

Op de foto zien we Diego Maradonna 111 Z aan het werk tijdens de BWP hengstenkeuring vorige maand.