De Beste IBOP Merrie(s) van 2017

De Beste IBOP Merrie(s) van 2017
De eerste IBOP van dit jaar vindt alweer over tien dagen plaats. Vorige week publiceerde wij de beste IBOP-dressuurmerries van het afgelopen jaar, deze week is het de beurt aan de beste springmerries van 2017. Ook zochten wij uit welke hengst de meeste IBOP-merries heeft gebracht én welke hengst gemiddeld de hoogste scores bezorgt. Lees het nu in het Woensdag Weetje van deze week!

23 IBOP’s voor springpaarden werden het afgelopen jaar georganiseerd door de KWPN-regio’s. In totaal hebben 210 merries de IBOP-proef uitgelopen en 157 springmerries slaagde voor deze aanlegtest. De gemiddelde springscore van het afgelopen jaar, onder de geslaagde merries, bedraagt 76,9 punten.

Zirocco Blue VDL hofleverancier
Van de 157 merries die zijn geslaagd, is Zirocco Blue VDL de hengst met de meeste nakomelingen. Hij bracht dertien IBOP’ers, gevolgd door Baltic VDL met zeven dochters en Warrant met zes nakomelingen. 85 verschillende hengsten staan genoteerd als vader van de geslaagde merries. Van alle hengsten die drie of meer nakomelingen hebben die zijn geslaagd voor de IBOP levert Namelus R de IBOP-merries met de hoogste gemiddelde score, namelijk 79,25 punten.

Negenregen voor Inekaat
De merrie met de hoogste score van 2017 is de I’m Special de Muze-dochter Inekaat (mv.Kojak) van C. Kerbert uit Enschede. Zij kreeg op de IBOP van Luttenberg afgelopen november negens voor haar techniek, instelling, rijdbaarheid en aanleg en kwam daarmee aan een totaal van 87,5 punten. Jurylid Henk Dirksen: “Deze merrie heeft van nature heel veel balans en een lichtvoetige manier van bewegen. Ze springt extra met de schoft omhoog en heeft veel overzicht, veel lichaamsgebruik en maakt de sprong achter opvallend goed af. Ze laat veel atletisch vermogen zien. Een heel compleet springpaard!” Moeder Unikaat bracht van Heartbreaker en Zacharov al de internationale springpaarden Cobalt en Esperanto en uit deze moederlijn komt ook het Grand Prix-springpaard Kobalt (v.Landon).

Krachtpatser Jurella
De opvallende Etoulon VDL-dochter Jurella (mv.Zapatero VDL) van Alexandra van der Peijl en Scarlett Wieberdink uit Oene noteerde de een na hoogste IBOP-score van 2017. Haar puntentotaal van 85,5 kwam mede tot stand door de negens die zij kreeg voor de reflexen, techniek, vermogen en instelling. Jurylid Arnold Kootstra: “Een pas driejarige merrie met een hele sterke galop, waarin ze misschien wat meer mag sluiten maar waarin ze wel heel veel kracht laat zien. Op de sprong doet ze hele goede dingen: ze springt altijd goed met de schoft omhoog van de eerste paal en is constant in het voorbeen. Basculeren doet ze goed en ze laat heel veel vermogen zien. Het lijkt echt een krachtpatser te zijn.” Dankzij dit resultaat werd de merrie, die al voorlopig keur was en het D-OC-predicaat op zak had, elite verklaard.

Elitemerrie Montanban
Monte Bellini-dochter Montanban (mv.Chambertin) van Bennie Wezenberg uit IJsselmuiden werd op de IBOP van Luttenberg elite verklaard dankzij haar score van 83 punten voor de IBOP-proef. Montanban ontving 8,5-en voor vermogen, instelling, rijdbaarheid en aanleg. “Een merrie met een heel goede instelling en een opvallend lichtvoetige manier van galopperen. Ze heeft veel atletisch vermogen en springt goed met de schoft omhoog”, aldus Henk Dirksen na afloop. Montanban heeft zich inmiddels onder Miranda Spronk-Rienties geselecteerd voor de finale van de GMB Jongepaardencompetitie op 20 januari in Zuidbroek. Tijdens de selectiewedstrijden was er een derde, tweede en een eerste plaats.

Best of the rest
Maar niet alleen de drie beste merries zijn het vermelden waard, de gehele top tien bestaat uit merries met stuk voor stuk goede scores:

  • 82,5 punten: Isarah van de Westerhoeve (v.Baltic VDL), Gisolde (v.Cantos) en Dwivoli van de Groote Kamps Z (v.Denzel van ’t Meulenhof)

  • 81,5 punten: Etoloma (v.Carthino Z) en Cadeauminka (v.Kannan)

  • 81 punten: Falonie RWL (v.Comme Il Faut), Herrike (v.Namelus R), Haranta (v.Numero Uno) en Gucci (v.Zirocco Blue VDL)

  • 80,5 punten: Euforie-CL (v.Diarado), Jennings Balia NL (v.Fibonacci), Iris (v.Mr. Blue) en Geraltha W (v.Ultimo)

  • 80 punten: Eggcelent I.E.G. (v.Cardento), Jorette Gold (v.Caretino Gold), Happy Linda (v.Eldorado van de Zeshoek), Darolide (v.Namelus R), Janessa (v.Vigo D’Arsouilles), Indy (v.Warrant) en Ilsebellie W (v.Zirocco Blue VDL)

  • 79,5 punten: Hannelore (v.Quality Time) en Hischmiran (v.Warrant)

  • 79 punten: Fabiola (v.Spartacus), Fairline (v.Ustinov), Haraminka P (v.Verdi) en Iwalinde (v.Zirocco Blue VDL)