106 hengsten naar tweede bezichtiging KFPS keuring

106 hengsten naar tweede bezichtiging KFPS keuring
Tijdens de afgelopen week gehouden eerste bezichtiging in Drachten zijn 106 hengsten aangewezen voor de tweede bezichtiging. Een mooi aantal. Voor eerdere edities met meer dan 100 aangewezen hengsten moeten we terug naar de beginjaren van de eerste bezichtiging tussen 2005 en 2010. Gezien het grotere aantal aangemelde hengsten dit jaar, mocht deze score wellicht ook wel verwacht worden. Op basis van de eerste drie dagen leek een nog groter aantal in het verschiet. Het aantal aangewezen hengsten tijdens de laatste twee dagen werkte echter niet helemaal mee aan deze verwachting.

Van de aangewezen hengsten komt het overgrote deel uit de jongste jaargang, 2015, met 84 aangewezen hengsten. De 22 'oudere' hengsten komen op een na allemaal uit 2014. Het sterpercentage bij de jongste jaargang ligt met 38% boven het gemiddelde van de afgelopen jaren.

De belangstelling voor de eerste bezichtiging was groot. De trend in bezoekersaantallen blijft zich positief ontwikkelen. Uiteraard werd met veel belangstelling uitgekeken naar de vrijdag, waarin de eerste nakomelingen van de op de eerste bezichtiging debuterende vaderdieren gekeurd worden. De ogen waren met name gericht op Hessel 480, waarvan 36 zonen waren aangemeld (en 31 voor de jury verschenen). Een aantal dat geen enkele hengst eerder behaalde. Uiteindelijk werden van Hessel 480 acht zonen aangewezen. De teneur bij de aanwezigen was er een van lichte teleurstelling. De vraag is of dat terecht is. Het heeft er alle schijn van dat bij het aanmelden van 'eerste jaargang hengsten' de lat bij de inzenders lager ligt. Als we het per jaargang beschouwen, in dit geval 2015, moet Hessel 480 qua aantal aanwijzingen alleen Tsjalle 454 voor zich dulden. De Mintse 384-zoon is met 14 aangewezen zonen, waarvan 12 geboren in 2015, opnieuw het belangrijkste vaderdier tijdens de tweede bezichtiging.

Klik hier voor het overzicht van de aangewezen hengsten.