Alice Naber Lozeman en Stephanie Böhe vechten zich fantastisch door de cross-country

Alice Naber Lozeman en Stephanie Böhe vechten zich fantastisch door de cross-country
Het was een zeer bewogen dag vandaag op de Military van Boekelo. Het was een dag met veel verschuivingen in het klassement waarbij ook aardig wat ruiters het opgaven of met weigeringen of een val de cross moesten verlaten.

Alice Naber Lozeman bracht vanmiddag nog Coral Estate Curaçao en ACSI Zamzam aan de start. Beide paarden toonden vertrouwen in de ruiter en liepen zonder problemen een foutloze cross. "Soms voel het in Boekelo alsof je een discotheek in rijdt, mijn paard Curacao had daar duidelijk even zijn twijfels over. Maar ik ben zeer tevreden en heb echt een topdag gehad", aldus de amazone.

Anna Siemer startte met haar paard Chloe 21 ook vol goede moed maar een kleine misstap kan soms voldoende zijn. Bij hindernis 17 Door de Wal kwam de combinatie ten val. Al snel waren ruiter en paard weer op de been maar helaas betekent een val dat de combinatie direct de wedstrijd moet verlaten. Gelukkig bleek er niets aan de hand en start Anna Siemer vanmiddag met haar tweede paard FRH Butts Avondale.

Isabelle Innes Ker voor Groot Brittannië met haar paar Carolyn hebben vandaag alle ogen op hun gericht. Zij kwamen de start met een royale nummer 1 positie na de dressuur. Tijdens de cross toonde de combinatie zich gecontroleerd en bedachtzaam. Dit leverde een foutloze cross op maar helaas ook ruim buiten de tijd waardoor de koppositie verloren gaat.

Sarah Bullimore (Groot Brittanië) pakt het anders aan. In de dressuur wist zij met Lilly Corinne weinig te imponeren maar dankzij een foutloze cross met slechts 0,40 strafpunten voor tijdsoverschrijding weet zij een snelle sprong naar boven in het klassement te maken.

Ook Padraig McCarthy (Ierland) weet met zijn Bernaedette Utopia het hoofd koel te houden en zijn concentratie te bewaren. Een foutloze cross met slechts 3,20 strafpunten voor tijdsoverschrijding is het resultaat.

Opvallend veel ruiters sneuvelen en de uitdagende cross dit jaar. Bij het terugkijken is duidelijk te zien dat er meerdere hindernissen zijn die concentratie, kennis en zelfvertrouwen vragen van zowel ruiter als paard. De tijdslimiet blijkt ook een uitdaging. Slechts enkele ruiters weten foutloos binnen de tijd te finishen.

Boekelo debutant Jordy Wilken was de afgelopen week volop aanwezig en genoot van de deelname aan Military Boekelo. Zijn enthousiasme voor de sport is ongekend en met veel plezier stond hij ons te woord eerder deze week. Helaas ging het mis bij hindernis 20 'De Tankwagen', Door een miscommunicatie met zijn paard Burry Spirit kwam Jordi ten val. Voor controle is hij naar het MST Enschede gebracht, maar zoals wij gewend zijn van Jordi is hij altijd beschikbaar voor een update en laat hij ons weten dat alles ok is.

Andreas Dibowski kwam gisteren als 1 van de laatste ruiters in de dressuur aan de start. In het verleden mocht hij de wedstrijd in Boekelo op zijn naam schrijven. En ook dit jaar is hij een goede kanshebber.  Met zijn paard FRH Butts Avedon reed hij foutloos binnen de tijd door de cross en liet zien het niveau ruim machtig te zijn. Ook hij wist hiermee een flinke stijging in het klassement te realiseren. Dit geeft hem een boost in het klassement en betekent dat hij op zondag het afsluitende springen kan beginnen vanuit een derde plaats in het tussenklassement.

Sir Mark Todd (New Zealand) is wereldwijd beroemd als top eventing ruiter. Ook Military Boekelo mag op zijn planning niet ontbreken. Hij is aanwezig met zijn Kiltubrid Rhapsody. Deze 9 jarige ruin laat zien dat Twentse bodem hem prima past. Na een keurige dressuurproef begon hij vanuit de vierde plaats in het tussenklassement aan de start in de cross. Dankzij een foutloze cross met slechts 4,40 tijdfouten heeft hij deze positie weten te behouden.

Voor Dostowjeski en Elaine Pen was Military Boekelo de 1e driesterren wedstrijd. En ook Elaine zelf had al enige tijd geen wedstrijd op dit niveau gereden. Daar zagen wij vanaf de zijlijn helemaal niets van terug. Na een zeer mooie, en beetje ondergewaardeerde, dressuurproef stond ze vanmiddag zelfverzekerd startklaar. En liet vervolgens zien dat met Dostowjeski zij een werkelijk talent voor de toekomst heeft. Foutloos en slechts met 6,80 starpunten voor de tijd kwam ze door de finish.

Van 89 naar nummer 30. Dat overkomt Theo van de Vendel. Na een teleurstellende dressuurproef kan hij met plezier terugkijken op zijn cross tijdens Military Boekelo. Zindane toonde alert en enthousiast en liet zich foutloos door het parcours sturen. Dit moet zeker een opsteker zijn voor de combinatie.

Jeannette Chardon had dit weekend de gunfactor. Deze charmante en nog jonge amazone kwam aan de start met Vienna. Zij liet zich niet uit het veld slaan en vond na de 2e weigering haar concentratie terug. Met hernieuwde focus vervolgde zij het parcours wist zij de finishlijn te behalen. Een mooie prestatie die dan wel niet in punten maar wel ervaring wordt beloond.

Aan de leiding gaat momenteel de Duitse jonge amazone Stephanie Böhe die een verrassend goeie cross reed met haar Haytom zij staat bovenaan met een score van 43.90 punten. Op twee blijft staan de Amerikaanse Lauren Kieffer en Meadowbrook's Scarlett met 44.50 punten. Op drie vinden we ook voor Duitsland Andreas Dibowski en FRH Butts Avedon 45.50 punten. Sir Mark Todd volgt op een mooie vierde plaats met zijn Kiltubrid Rhapsody in 46.70 punten.

Op vijf staat nu Oliver Townend met Cooley SRS met 47.60 punten.

Voor Nederland is het Alice Naber Lozeman die met Coral Estate Harry Belafonte er het beste voor staat. Zij staan op een fantastische 12e plaats met 53.90 punten.

 

In de Nation's Cup is het het team van Groot-Brittannië die aan de leiding gaan met een totaal van 150.20 punten. Maar het is het Nederlandse team dat momenteel op een tweede! plaats staat in het klassement na 4 fantastische ritten van Tim Lips, Alice Naber Lozeman, Elaine Pen en Theo van de Vendel met 176.20 punten. Voor hun wordt het morgen dus een hele spannende dag.

Nieuw-Zeeland staat op een derde plaats met 178.80 punten, gevolgd door het Duitse team met 189.50 punten.