Sterke winnaars finale KNHS-Divoza Kampioenschap jonge dressuurpony’s

Sterke winnaars finale KNHS-Divoza Kampioenschap jonge dressuurpony’s

In Kootwijk werd vandaag gestreden om het KNHS-Divoza kampioenschap voor jonge dressuurpony’s. Na een spannende strijd kreeg Castenrayseweg’s Dreamboy met Sam van der Kuijl bij de zesjarigen het kampioenslint omgehangen. Bij de vijfjarigen kwam Don Davino Horse Point onder Kim Noordijk als beste uit de bus, terwijl Houdringe’s Raspoutin met Romy Schaftenaar bij de vierjarigen aan het langste eind trok.





Na het eerste onderdeel, waarbij de pony’s beoordeeld werden door juryleden Jacques Verkerk en Trudi Houwen, werden de beste vijf combinaties uitgenodigd voor de finale. Daar werden de pony’s door twee van de drie gastamazones, Febe van Zwambagt, Bo Oudhof en Esmée Donkers, overgereden onder het toeziend oog van het jurycorps. De bevindingen van de amazones telden uiteindelijk ook mee in de eindbeoordeling.
De groep zesjarigen kende een sterke kopgroep, waarover Verkerk zeer te spreken was. “De groep kenmerkte zich door imponerende en royaal ontwikkelde pony’s, die veel talent voor het hogere werk lijken te hebben.” Als winnaar werd uiteindelijk Castenrayseweg’s Dreamboy aangewezen, die na het eerste onderdeel nog samen met twee andere pony’s aan de leiding ging. “Het is een hengst met veel front, die misschien achter nog wat aan kracht mag winnen, maar het beeld is al erg mooi”, is het jurylid enthousiast. Gastamazone Bo Oudhof reed toevalligerwijs uiteindelijk alle drie de kampioenen en kreeg de Welsh-hengst als een van de eerste pony’s onder het zadel. “Ik zei direct: als alle pony’s zo zijn dan wordt dit een geweldige dag. Hij gaf mij echt een ‘wauw-gevoel’. Van tevoren had ik mijzelf als doel gesteld te letten op drie dingen: activiteit, balans en of de pony makkelijk naar de hand toe te rijden is. Deze hengst heeft het complete plaatje”, vertelt de amazone vol lof.

Don Davino Horse Point uitschieter bij vijfjarigen
Bij de vijfjarigen stak er een pony met kop en schouders bovenuit en dat was Don Davino Horse Point. “Over de hele linie was het een sterke groep, met deze imponerende hengst als echte uitschieter. Hij beschikt over veel balans en drie fantastische gangen”blikt Verkerk terug. Oudhof lijkt zich daarin te kunnen vinden. “Hij kreeg van mij een 9.5. Het is een complete pony, die al heel goed kan schakelen en makkelijk in de hand is. Het was echt genieten.”

Houdringe’s Raspoutin
De top was bij de vierjarigen was wat smaller. “De pony’s zijn natuurlijk nog groen. Het niveau van de ruiters is daardoor wat meer bepalend in de hoe ze worden voorgesteld”, legt Verkerk uit. Welsh-hengst Houdringe’s Raspoutin liet bij zijn eerste optreden wel direct een goede indruk achter en werd aan het einde van de dag uitgeroepen tot winnaar. “Deze pony heeft heel veel uitstraling en beschikt over een zeer goede galop. Daarbij lijkt hij het werk met veel gemakt te doen”, zegt het jurylid. Bij het overrijden werd de zwarte net wat teveel hengst, toch weerhield hem dat niet van de overwinning. “Hij was aardig wat hengst en is natuurlijk nog maar vier jaar. ‘Dat wordt nog wat’. dacht ik, maar hij bleef, ondanks dat hij zich aardig liet horen, goed bewerkbaar. Ik stapte dan ook met een goed gevoel van dit kleine boefje af”, lacht Oudhof.

Uitslagen KNHS Divoza Kampioenschap jonge dressuurpony’s
6-jarigen
1. Castenrayseweg’s Dreamboy (v. Molenhorn's Lucky Boy), NWPCS, Sam van der Kuijl, 87 punten
2. Den Östriks Jaron (v. Good Looking), NWPCS, Lara van Gaal, 83.38 punten
3. M&N’s Waldemar (v. Winston), NWPCS, Estelle Knook, 82.63 punten
4. Power Girl (v. Power and Paint), NRPS, Margje Janssen, 80.13 punten
5. Odini (v. Sulaatik’s Versace), NNFPS, Loussan Gritter, 78.63 punten

5-jarigen
1. Don Davino Horse Point (v. Don Carino du Bois), NRPS, Kim Noordijk, 91.75 punten
2. Oosterbroek Fenix (v. Orlando), NNFPS, Robin Heiden, 87.38 punten
3. Goldwin's Hoeve’s Valerion (v. Valerio), NWPCS, Marten Luiten, 84.5 punten
4. Schierensees Mithril (v. Schierensees Marillion), NRPS, Marten Luiten, 84 punten
5. First Hummer (v. FS Mr. Right), NRPS, Rianne Ashley Ubels, 80.25 punten

4-jarigen
1. Houdringe’s Raspoutin (v. Leuns Veld’s Lord), NWPCS, Romy Schaftenaar, 88.75 punten
2. Amalia’s Lucas (v. Vlagberg’s Carway), NWPCS, Eline Agterberg, 84.75 punten
3. Coelenhage Parco (v. Match), NWPCS, Maxime van Dijk, 83.88 punten
4. Make My Forest (v. Elshof Marnix), NNFPS, Isa van der Arend, 83.88 punten
5. Coelenhage's The Count (v. Leuns Veld’s Lord), NWPCS, Emma van Esveld, 76.5 punten