KNHS tekent protest tegen Leif Törnblad, deze beschrijft het KNHS als manipulator.

KNHS tekent protest tegen Leif Törnblad, deze beschrijft het KNHS als manipulator.
Het KNHS (De Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie) heef een officiële klacht ingelegd tegen de Deense vijfsterren jury Leif Törnblad. Het KNHS baseert zijn klacht op een interview in het Australische Horse Magazine. Daarin zou hij onethische, althans volgens het KNHS, verwijzingen naar de Nederlandse hippische sportwereld gemaakt hebben.

Zo verwees Törnblad in zijn uitspraak naar "de Nederlandse manier van trainen". Het jurylid maakte de verwijzing daarbij in een vraag naar de onder-vuur-liggende rollkur. Ook maakt hij een statement waarin hij Anky van Grunsven's paarden enorm gespannen noemt en meldt dat een clinic van Edward Gal in Denemarken geen goed idee zou zijn.

Rien Van der Schaft persoonlijk aangevallen

De Nederlandse trainer, Rien Van der Schaft neemt heel wat aantijgingen persoonlijk. In een reactie laat Van der Schaft weten het eens te zijn op een zeker (technisch) niveau met Törnblad. Toch vindt de Nederlandse trainer het niet kunnen dat een jurylid zich zo uitspreekt over de sport naar bepaalde ruiters toe. "Het is een bewijs van subjectiviteit..."

Uiteindelijk heeft het KNHS een klacht ingediend tegen het jurylid. "Het KNHS verwacht een ethische en deontologische basis bij juryleden. Dit betekend oa. dat ze objectief zijn tav de deelnemende ruiters," verklaart het KNHS.

Reactie van Tornblad

In een reactie laat Törnblad weten dat hij de klacht van het KNHS interpreteert als een manipulatieve zet van het KNHS. "Het KNHS vergeet plots dat ik in een artikel het ook opgenomen heb voor oa. Anky. Verder heb ik ook duidelijk gemaakt dat er verschillende opinies zijn," zegt het jurylid. "In het interview wilde ik duidelijk maken dat we moeten streven naar een meer uniforme trainingsmethode. Een methode waar iedereen zich in kan vinden."

Het Scandinavisch jurylid vindt de reactie van het KNHS een teken dat deze de juryleden de mond probeert de snoeren in plaats van vrije meningsuiting te stimuleren.