Keurhengst UB 40 overleden

Keurhengst UB 40 overleden
In 2005 is Olivi-zoon UB 40 naar Amerika verkocht aan de Iron Spring Farm. Begin februari is de voshengst keur verklaard op de KWPN Stallion Show. De Iron Spring Farm maakte bekend dat de hengst afgelopen weekend is ingeslapen, hij had een niet-gediagnosticeerde ziekte en zijn toestand ging plots achteruit.

Het fokproduct van Ad van Os uit Sprang-Capelle komt uit de merrie Kilucienne (keur sport-dres van Michelangelo). Als driejarige werd UB 40 derde in de kampioenskeuring op de KWPN Hengstenkeuring en voor 145.000 euro verwisselde hij op de KWPN Select Sale van eigenaar.

Vervolgens is hij naar Amerika vertrokken, daar werd hij zowel voor de sport als fokkerij ingezet. Zo won hij in 2006 de DG Bar Cup en was hij een jaar later de beste zesjarige van het KWPN-NA. In 2009 werd hij met succes uitgebracht in 4th level (vergelijkbaar met ZZ-Licht). Onder Alex Robertson won hij vervolgens meerdere Prix St. Georges-rubrieken.

Uit de eerste jaargang van UB 40 komt de KWPN-hengst Apache (mv.Krack C) die onder Emmelie Scholtens hoge ogen gooit in de Grand Prix en afgelopen weekend boven de 80% scoorde tijdens de kür op muziek in de wereldbekerwedstrijd van Indoor Brabant. Een andere goedgekeurde zoon is El Capone, die na een tijd in Denemarken te zijn geweest terug is op Nederlandse bodem en wordt klaargemaakt voor de Zware Tour. Eerder viel dit bewegingstalent al positief op onder Marieke van der Putten, met wie hij voor de export succesvol debuteerde in de Lichte Tour.

Van UB 40 zijn ruim 300 nakomelingen bij het KWPN geregistreerd, naast zijn twee goedgekeurde zonen heeft hij inmiddels ook 58 stamboekmerries, negentien ster-, vier keur- en vijftien elitemerries gebracht. Twee merries behaalde het EPTM-predicaat en zestien merries slaagde voor de IBOP, daarnaast zijn er negen merries met het sportpredicaat.