Interview: Maxime van der Vlist en Anne Meulendijks over U25 landenwedstrijd Aken

Interview: Maxime van der Vlist en Anne Meulendijks over U25 landenwedstrijd Aken
Naar aanleiding van de aankondiging dat er dit jaar in Aken een landenwedstrijd dressuur voor de U25 zal georganiseerd wordt, nam de Equnews redactie even de tijd om een dubbelinterview te doen met twee oranje U25-amazones. Maxime van der Vlist en Anne Meulendijks stonden ons graag te woord over dezer nieuwe wedstrijd en de dressuursport in het algemeen.

Wat vinden jullie van het idee voor een landenwedstrijd van de U25 in Aken?
Maxime: Ik vind het een super goed idee. In de U25 zie je al heel zelden een landenwedstrijd, dus het is al speciaal als er een landenwedstrijd uitgeschreven wordt. En dat er dan één in Aken word georganiseerd is echt onwijs gaaf. Ze zeggen dat het het Wimbeldon onder de paardensport is dus tja, wie wil daar nou niet rijden?!

Anne:  Echt super gaaf. Een van mijn grote dromen is altijd geweest om in Aken te kunnen rijden en dat het dan ook nog een landenwedstrijd gaat worden, is helemaal leuk.

Wie zouden jullie graag zien in het team van Nederland zien voor deze wedstrijd?
Maxime: Het lijkt me sowieso leuk om met Anne te gaan, met haar heb ik veel contact doordat we samen bij Jeanine Fiechter trainen. Ook heb ik met haar in het team gezeten afgelopen jaar op het EK en dat was onwijs gezellig. Anne is natuurlijk ook een super sterke combinatie met haar paard, die hoge punten kan scoren. Daarnaast is het gewoon leuk om met (op dat moment) de beste vier amazones te gaan. Wie dat dan verder zijn maakt me niet uit.

Anne: Ik zou super graag met Maxime van der Vlist in het team willen zitten omdat wij samen trainen bij Jeanine Fiechter en het me super lijkt daar naar toe te kunnen werken met z’n allen. Uiteindelijk willen we natuurlijk het sterkste team zijn dus wie er dan nog bij komen zien we tegen die tijd wel weer.

Trainen jullie specifiek naar deze U25 landenwedstrijd toe of is het gewoon een extraatje op de agenda?
Maxime: Het is best een druk programma voor ons. Vier dagen voor Aken is het Nederlands kampioenschap dat ook al een heel belangrijke wedstrijd is, want dat is een observatie wedstrijd voor het Europees Kampioenschap. Daar trainen we natuurlijk al goed naar toe dus dan is het de vorm er in houden na het NK.

Anne: Uiteindelijk is het grootste doel natuurlijk om EK te rijden, maar Aken is misschien wel een van de mooiste wedstrijden die je in je leven kan rijden. Hier wil ik dus zeker naar toe werken. Ik denk dat het echt een ervaring is en dat we er super veel van leren om daar te mogen rijden.

Hoe zien jullie de rol van dressuur in het internationaal beeld van de paardensport?
Maxime: Dressuur moet geloofwaardig blijven. Een fout is een fout en hoe meer fouten er zijn, moet dat dus terug te zien zijn in de score. Zo is het ook voor iedereen die buiten de dressuur leeft beter te begrijpen.

Anne: Ik denk dat dressuur een grote rol heeft in de paardensport. We moeten er dus zeker voor zorgen met z’n allen dat het leuk en interessant blijft.

Wat is de volgende stap in de promotie van de dressuursport?
Maxime: Als je kijkt naar de springsport is er een groot verschil met de prijzen qua geld bedrag en bij het springen kan je soms een auto winnen, maar bij de dressuursport zie je dat nooit. Het zou voor de dressuur ook aantrekkelijker zijn om grote prijzen te winnen zoals dus bijvoorbeeld een auto, grote geldprijs enzovoort. Dat trekt ook goede combinaties naar de wedstrijd en dat is goed voor de organisatie wat betreft publiek. Hierdoor gaan die omzet gaan draaien en is dat voor de standhouders ook aantrekkelijker.

Anne: De beste moet winnen, dat lijkt me heel belangrijk. Mensen die kijken, zien ook hoe een proef loopt als er dan een rare uitslag komt dan wordt de sport steeds ongeloofwaardiger.

Wat ontbreekt er volgens jullie nog in de dressuur?
Maxime: Ik zie graag bij elke wedstrijd vijf juryleden. Zo kan er minder commotie komen. Hoe meer ogen, hoe beter het gemiddelde kan bepaald worden. En misschien kan dan het hoogste en het laagste percentage wel geschrapt worden.

Anne: Ik denk dat het belangrijk is dat het spannend blijft. Niet dat je van te voren de startlijst gezien hebt en je de uitslag al weet zonder dat er überhaupt gereden is. Tuurlijk weet je wie meer kans maakt, maar uiteindelijk moet de beste winnen.

Welke speciale rubriek zouden jullie graag vaker terug zien in de dressuur? Zoals bijvoorbeeld de dressuurderby met paardenwissel.
Maxime: Ik zou graag meer landenwedstrijden rijden of een proef in de vorm van een landenwedstrijd. Dus dat je met een team samen gaat strijden. Dat lijkt me super leuk!

Anne: Ik denk dat een paardenwissel bij dressuur niet heel interessant is. Iedereen heeft toch zijn eigen manier van iets aan te leren en hulpen te geven. Dat is toch anders dan wanneer je naar een hindernis rijdt, denk ik. Wat er dan wel moet komen in de dressuur is wat meer lossigheid. Bij springen zie je vaak leuke extra rubrieken zoals dat goede springruiters op een groep (geen eigen) paarden een parcours moeten afleggen. Dan zie je ook de kwaliteit van de ruiter, maar er komt ook een hoop lol bij kijken. Ik denk dat dat de dressuur ook een stuk leuker kan maken.